Budapest, é.n. Puedlo Kiadó, 167 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.
1190 Ft
"Az allergia görög eredetű szó, jelentése, a „más hatás" jól tükrözi, milyen betegségről van szó. Olyanról, amelyben a szervezet természetes védelmi rendszere másképpen működik, tehát bizonyos hatásokra a normálistól eltérően, hibásan reagál.
Nagyon gyakran előfordul, hogy nem derül ki egyértelműen, mi váltja ki a betegséget. Ilyenkor vérvizsgálatot végeznek, a vérből próbálnak kimutatni bizonyos ellenanyagokat. A másik vizsgálati módszer a bőrteszt. Ennek során közvetlenül a bőrbe juttatják a leggyakoribb allergéneket, és a bőr reakciója - kivörösödés, hólyagképződés - segít kiszűrni a „bűnöst". Ezek a vizsgálati módszerek azonban csak azt mutatják ki, hogy termelődnek-e antitestek a szervezetben bizonyos allergének ellen, de nem mutatják meg, hogy ez az érzékenység valóban okoz-e allergiás reakciót. A következő lépés tehát az úgynevezett provokációs teszt, amelynek során a reakciót kiváltó allergént - természetesen minimális mennyiségben - közvetlenül juttatják a szervezetbe.
Az igen gyakori élelmiszer-allergiák kiderítésére használják a kereső diétát. Ennek a lényege, hogy kezdetben a beteg kizárólag allergénmentes ételeket fogyaszt, majd napról napra újabb ételféleségekkel próbálkoznak, míg meg nem találják a „bűnöst". Nagyon fontos, hogy ezt a kereső diétát orvosi felügyelet mellett hajtsák végre, mert előfordulhatnak . hirtelen, életveszélyes reakciók, amikor azonnali beavatkozás szükséges! Legalább ilyen fontos az is, hogy ha valaki allergiás, mindig legyen nála az orvos által kiállított lap, melyen feltüntetik, milyen gyógyszereket, illetve ételeket kell kerülnie a betegnek."