Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Christina Zacker-Sonja Mutter: Zsírégető diéta

Budapest, 2005. Mérték Kiadó, 128 oldal, színes képekkel, kiadói karton-kötésben, újszerű állapotban.

Kiadó:
Mérték
Kiadás éve:
2005
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth
ISBN:
963 547 536 5
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
128
Nyelv:
magyar
Méret:
18x24.5 cm
Állapot:
Súly:
398 g
990 Ft


Anyagcsere-szabályozó hormonok


Az élő szervezet működéséhez energiára, azaz táplálkozásra van szükség. Az anyagcsere feladata, hogy az élelmiszert és a benne található tápanyagot testazonos anyaggá változtassa át, ami azután energiává alakul át. Ez történik evés után, az emésztési folyamat során. Az anyagcsere helyes működését hormonok irányítják, melyek működését az agy szabályozza. Ezeknek a hormonoknak - melyeket gyakran hírvivő anyagoknak is neveznek - más feladatuk is van. Alapvetően információhordozóként szolgálnak, de az enzimeket is aktivizálják. A hormonok két csoportra oszthatók: zsírraktározókra és zsírlebontókra. Az első csoportba tartozik az inzulin.


Az inzulin és végzetes hatása


Az anyagcsere során először a szénhidrát raktározódik el a zsírsejtekben, ezt követi a fehérje, majd a zsírmolekulák. A hasnyálmirigy inzulint termel, amely az enzimeket arra készteti, hogy a zsírmolekulákat apró részecskékre szabdalják, így segítve elő a táplálék hasznosítását. A felaprított zsírmolekulák különösen könnyen mozognak, és gyorsan képeznek nemkívánatos párnákat a hason és a csípőn. Ezzel nem értünk a rossz hírek végére: a zsírsejtek mintha csak az utánpótlásra várnának, erőteljesen ragaszkodnak védőburkukhoz. Főként akkor, ha „tulajdonosuk" nem fogyaszt teljes értékű táplálékot.
Paradoxonnak hat, de nem a zsírban gazdag élelmiszerek növelik a zsírpárnákat, hanem a szénhidrátok, mint például a cukor és a fehér liszt.
Ha a túlsúlyos egyének tésztát, édességet és más, szénhidrátban gazdag ételeket esznek, vércukorszintjük is megemelkedik. Az inzulintermelés fokozódik, ami elősegíti a zsír lerakódását. A normális testsúlyú embereknél az inzulin a vércukorszint szabályozására szolgál. Aki szénhidrátban gazdagon táplálkozik, annál inzulin is automatikusan több termelődik a szervezetben, holott a vércukorszint csökken.


Széchenyi Zsigmond: Afrikai tábortüzek, vadásznapló-kivonatok 1932-1934.

Anne és Serge Golon: Angélique sorozat 13 kötete egyben

Farkas Pál: Elbeszélések

Magay-Országh: Magyar-Angol kéziszótár

Walt Disney: Lilo és Stitch - A csillagkutya

Italo Balbo: Repülőrajokkal az óceánon át

Dávid Katalin: A teremtett világ misztériuma

Katie McGarry: Crash into you - Szívkarambol

Vas Zoltán: Kossuth Lajos élete I-II.

dr. Nagy Balázs (szerk.): Magyarország legszebb túraútvonalai

Ujváry Zoltán: Bakonszeg története és néprajza

Stephen King: A setét torony 7. - A setét torony

Gerő László: Várépítészetünk

Böde István: Hit és Jóga

Heinrich Vollrat Schumacher: Liebe und Leben der Lady Hamilton

Forgács András-Szabó Miklós: Görögország

Fülöp Gyula-Szilvácsku Zsolt: Természetkímélő módszerek a mezőgazdaságban

Fazekas Csaba: Kisegyházak és szektakérdés a Horthy-korszakban

Szomory Dezső: Emlékek szárnyán - Újságprózák

Alvin Toffler: Hatalomváltás-Tudás, gazdagság és erőszak a XXI. század küszöbén