Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Földeáki Béla (szerk.): Horgászkalauz 1993

Budapest, 1993. Magyar Országos Horgász Szövetség, 160 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Magyar Országos Horgász Szövetség
Kiadás éve:
1993
Kiadás helye:
Budapest
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
160
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x22cm
Állapot:
Súly:
189 g
800 Ft


"Azok a tízezrek, akik a Balatonon nyaranta csak szabadságuk szűkreszabott keretei között tudnak horgászni, a legolcsóbban úgy tehetik ezt, ha egy- vagy kéthetes üdülőjegyet váltanak. Igaz, hogy a mai gazdasági viszonyokat figyelembe véve már ezeknek a jegyeknek az ára is „borsos", nagyobb baj azonban, hogy többnyire csalódottan, eredménytelenül és bosszúsan érkezik haza a tulajdonos. Évről évre becsapottnak érzi magát, írásomnak az a célja, hogy néhány tippet adjak, hátha ezen ötletek egyike-másika mégiscsak maradandó élményt nyújt majd egyeseknek.
Nyilvánvaló, a Balaton bármely pontján kezdünk horgászni, a legbiztosabb, ha olyan helyi barátunk, ismerősünk van, aki etetett hellyel, stéggel, csónakkal vagy legalábbis alapos helyi ismeretekkel rendelkezik, amit hajlandó megosztani velünk. Ha teljesen ismeretlenek vagyunk az első tanács: - figyeljük a helyieket, ki, mikor, mivel, milyen halra horgászik és milyen eredménnyel.
Bevezetőben már említettem, hogy a nyári balatoni horgászok eredménytelenségről panaszkodnak és általában a halászokat szidják. Nos, aki teheti menjen el a húzóhálós brigádok déli hajókirakodásához és győződjön meg az eredményről: legtöbbször egy-két mázsa keszeg, néhány bálin és elvétve egy-egy ponty matuzsálem kerül a kosarakba.
Horgászainkat elsősorban a ponty érdekli, hiszen tudják (bár nem hiszik!), hogy évente 300 tonna körüli kétnyaras kerül a vízbe. A vállalati fogás adatai nyomon követhetők: 20-30 tonnára tehető a halászok pontyzsákmánya és az, hogy ez év, mint év, rendszeresen így van azt feltételezi, hogy a többi ponty a legális és illegális horgászok számlájára írandó. Ez persze még mindig nem vigasztalja az üdülőjegyest: - ő legalább halat szeretne fogni, ám a júliusi-augusztusi kánikulában még mintha keszeg sem lenne a tóban. Csoportosítsuk a tippeket északi és déli part vonatkozásában. Az északi oldalon nagyobb lehetőség van etetésre, alkalmas hely keresésre még partról is, pláne ha sikerül csónakot szereznünk. És itt jön a következő bökkenő: a helyi egyesületek védnökségi mozgalom keretében kiparcellázták a vizet és kiutálnak minden idegent, aki felségterületükre teszi be lábát, hát még ha horgászni is próbál. Maradnak a nyilvános strandok, mólók, partszakaszok, ahol igen kevés eséllyel lehet próbálkozni."


Zolnay László: Vadászatok a régi Magyarországon

Dr. Rudloff Leó O.S.B.: Rövid dogmatika világiak számára

Wass Albert: A funtineli boszorkány I-III.

Czifferszky István: A gemenci bak és más vadászelbeszélések

Jonathan Stround: A szamarkandi amulett

Tompa Mihály: Virágregék - 1894.

Kondor Béla: Boldogságtöredék-Versek és rajzok

Rónay György: Mérleg-Válogatott versek 1931-1972

Látnivalók Magyarországon

Taács Béla: "Uram, hajlékodat, szeretem házadat..."

Monique Chapelle: Gérard Philipe

Nemere István: A szabadságharc évszázada

Gróf Széchenyi Zsigmond: Csui!...

Századok szelleme-Tanulmányok a magyar irodalom és Debrecen kapcsolatáról

Barzini Luigi: Pekingtől-Párisig automobilon - Borghese Herczeg útja

Müller Péter , Popper Péter, Révai Gábor: Mesterek

Vujity Tvrtko: Pokoli történetek különkiadás

Timaffy László: Szigetköz

John M. Roberts: A Távol-Kelet és az Új Európa (Képes világtörténelem V.)

Debra Doyle-James D. Macdonald: A torony titka - Varázskör II.