Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Garai Attila (szerk.): A természet ABC-je - Családi kérdezz-felelek

Budapest, 1995. Reader's Digest Kiadó, 327 oldal, kiadói karton-kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Reader's Digest
Kiadás éve:
1995
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
963 8475 02 1
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
327
Nyelv:
magyar
Méret:
24x31.5 cm
Állapot:
Súly:
1805 g
1490 Ft


Mely növényeket nevezzük fűszernövényeknek?


A legtöbb embernek a fűszernövényekről olyan lágyszárú „füvek" jutnak az eszébe, amelyek - frissen vagy szárítva - orvosságként, illetve fűszerként használatosak. Évezredeken keresztül növények százait vizsgálták e szempontok szerint. Néhányuk valószínűleg megmérgezte elfogyasztójukat, mások azonban ízesebbé tettek közönséges vagy elfogadhatatlan ízű ételeket, vagy fájdalmakat és görcsöket csökkentettek, illetve mulasztottak el.


Mely növényi részek a legaromásabbak?


A modern társadalmakban a „füveket" ízük és illatuk alapján értékelik: milyen ízt vagy aromát kölcsönöznek az ételeknek, vagy - mint a levendula és a citromfű - hogyan illatosítják a levegőt. A legtöbb fűszernövény aromaanyagai a levelekben sűrűsödnek. A kertben az állandó nyesés hatására a növények zsenge leveleket hajtanak, amelyek azonnali felhasználásra éppúgy alkalmasak, mint szárításra vagy fagyasztásra. A legnépszerűbb „levélfűszernövények" a bazsalikom, a majoranna, a rozmaring és a kakukkfű.
De nem minden, piacon vásárolt fűszernövénynek használjuk fel a levelét. A köményt, az ánizst és a koriandert pikáns illatú, illóolajokat tartalmazó magjáért kedveljük, a kapornak pedig mind a leveleit, mind a magjait felhasználjuk ízesítésre.

Melyek a legfontosabb trópusi fűszernövények?


Sok embernek a fűszerekről a trópusok, még pontosabban a trópusi szigetek jutnak az eszébe, hiszen sok fűszernövénynek ott van az őshazája. A szegfűszeg és a szerecsendió például valószínűleg a Maluku-szigetekről származik; az egzotikus Maláj-szigetvilág e szigetcsoportját sokáig Fűszer-szigetek néven emlegették.
Az európai fűszernövények általában lágyszárúak, a legtöbb trópusi fűszer azonban fákról származik. A szegfűszeg egy, a mirtuszfélék családjába tartozó fa bimbója.


Bölcseletek (latin-magyar)

Kedvenc receptjeim-Szárnyasok

Végh Antal: Nyugati utakon

Forisek Péter: A Római Birodalom képes története

Reader's Digest - A természet titokzatos világa

Szili Sándor-Szvák Gyula: A középkori orosz történelem forrásai

Márai Sándor: Napló 1976-1983

Péczely Lajos: Közép-Ázsia-'Aki erre jár, nem tér vissza'

Magyarország állatvilága-Móczár Miklós: Karcsúméhek

Horváth József: Szabadkai és palicsi képes levelezőlapok története 1898-1945

dr. Baranyi Béla szerk.: Sáránd - Fejezetek a település múltjából és jelenéből

Kurucz Gyula: Szeretek , tehát voltam

Jackie Silberg: Baba-móka

Leonard Goldberg: Jégbe zárva

Gyimesi György: A Meru lankáin, vadászélmények

Peter Hein: A klinika II.

Budapest anno és most - Budapest then & now

Móra Ferenc:A fele sem tudomány-Utazás a földalatt

P. Szalay Emőke: A debreceni kerámia

Dr. Mágocsy-Dietz Sándor: A növények táplálkozása-Tekintettel a gazdasági növényekre