Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Juhani Nagy János: Lótuszt a fazekunkba!

Hajdúszoboszló, 2009. Magánkiadás, 181 oldal, végig színes fotókkal illusztrálva, kiadói karton-kötésben, új állapotban.

Kiadó:
Magánkiadás
Kiadás éve:
2009
Kiadás helye:
Hajdúszoboszló
Nyomda:
Kinizsi
ISBN:
978-963-88436-0-9
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
181
Nyelv:
magyar
Méret:
21.5x30cm
Állapot:
új
Súly:
814 g


"A madártej illata. Egy szempontból jó, hogy nem vagyunk aztékok. Akkor vanília helyett azt mondanánk, hogy tlixochlitl. Mondanánk? Gyanítom, úgy járnánk vele, mint némely politikus a monetáris restrikcióval: ki se tudnánk ejteni. Vagyis, visszamenőleg, lemondhatnánk gyerekkorunk felejthetetlen illatairól, melyek madártejeket, finom süteményeket és sárgás fagylaltgömböket lengtek körül. Nehéz ugyanis elképzelni, amint anyukánk, nejünk, beszerzendő a rudanként külön csomagolt illatot, kétszáz forintért tlixochlitl-t kér. Mire kimondaná, türelmetlenebb városlakók már szólnának is rá, hogy ne tartsuk fel a sort, kérem. Talán ezért is van, hogy az Európában vaníliává (Vanilla planifolia) lett tlixochlitl idegenkedik a városoktól. Legalábbis azoktól, amelyeket nem aztékok laktak, nem Közép-Amerikában, Mexikó északi és keleti részén találhatók, és ahol nem nőnek toronymagas fák. Ez a vadon növő, orchideafélék körébe tartozó kúszónövény ugyanis szereti jó magasan növeszteni virágait a rajtuk megjelenő keskeny hüvelyekkel, amelyek kocsonyás belsejében alig látható fekete magocskák rejteznek. Akár tizenöt méter magasra is felfut, de termesztett változatát a könnyebb hozzáférés érdekében nem hagyják ilyen magasra nőni. Mifelénk legföljebb botanikus kertek üvegházaiban tűnik ki vaskos leveleivel és sárgászöld illatos virágaival a támrendszerre kúszó vanília. Termesztése drága mulatság, hiszen a virágokat egyesével, mesterségesen kell beporozni. Számunkra a futónövény hosszú toktermése az érdekes. Az eleinte zöld hüvelyek idővel aranysárgává érnek, ekkor leszedik őket. A termést még éretlen és ízetlen állapotában szüretelik le. Ezután bonyolult eljárásokat igénylő erjesztés következik, ennek bizonyos stádiumában dérre emlékeztető bevonat jelenik meg a babarnult vaníliarudacskákon. Meleggel és vízzel végzett fermentálás során fejlődnek ki a vaníliában a közkedvelt, jellegzetes íz-és illatanyagok. Az édességek, fagylaltok, sütemények és édes mártások fűszerének édeskés-aromája hő hatására "jön elő" igazán."


Sade Márki: Justine - avagy az erény meghurcoltatása

Gyionyiszij (Az egyetemes festészet mesterei)

Marie Phillips: Csintalan istenek

Dr. Hunyady Attila-Ferenczy Dénes(szerk.): Horgász kalendárium 1992

John Cowper Powys: Wolf Solent I-II.

Paola Calore: Bajor kastélyok - 1998.

Jacques Thomas: Lelki jajok - testi bajok 2.

Melissa Hill: Érted mindent!

Jókai Mór összes művei 71 db. kötet egyben

Hessky Regina(szerk.): Német-magyar kéziszótár

Dienes Zoltán: Játék az életem - Egy matematikus mágus visszaemlékezései

William Makepeace Thackeray: A Newcome család I-II. - 2000/1779 sz. példány - Számozott

Kritika 1968. évf.

Pók Lajos: A szecesszió

Erich Kästner: A két Lotti

Nyerges András: Voltomiglan

Louanne Brizendine: A férfi agy

Cally Taylor: A mennyország várhat

Kovács Győző: Válogatott kalandozásaim Informatikában (Történetek a magyar (és a külföldi) számítástechnika (h)őskorából)- Cd melléklettel

Andrej Tarkovszkij: A megörökített idő