Budapest, 2000. Kheirón 97 Kiadó, 159 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.
3900 Ft
"Őszibarackfajták esetében a megkötött termés alatt (június végétől július közepéig) is ejthetünk egy félhold alakú bemetszést, mint amilyet a rügy alatt végzünk. Ennek eredménye lehet egy méretes, 40-60 dkg-os gyümölcs. Az eljárás élettani magyarázata a következő: A fatestben felfelé áramlanak a gyökér által felvett tápanyagok a levelekbe, a levelek által termelt asszimiláták pedig a háncs szállítószöveteiben vándorolnak lefelé a megfelelő helyekre, pl. a gyümölcsökbe, hajtásokba, raktározó sejtekbe, stb. Tehát ha a bemetszéssel megszakítjuk az asszimiláták útját a háncsban, az így összegyűlt asszimiláták a bemetszés fölötti gyümölcsbe vándorolnak és meghizlalják azt.
Köpölyözésről beszélünk, amikor pl. a fa törzsének kétharmad részén, az északi oldalon, májusban a kambiumig (kambium = növekedési öv, amely befelé a fatest sejtjeit, kifelé a háncs sejtjeit termeli) bevágást ejtünk (19. ábra). Ezt a bevágást akkor célszerű elvégezni, ha idősebb fák esetében a törzs vékonyabb a kelletténél. Ezzel a bevágással egyensúlyba hozzuk a fatest és a háncssejtek arányos képződését, így a törzs megerősödik, megvastagodik. A köpölyözéssel a tartóágak megvastagodását is elősegíthetjük (pl. termőkarorsó, alakfák, sövények, stb. esetében).
A magról kelt diófákról ismeretes, hogy későn fordulnak termőre. A termőre fordulást elősegíthetjük, siettethetjük, ha a diófa törzsén szeptember folyamán, amikor a vegetáció lelassul, a háncsot kisfej szével 4-6 helyen, spirálisan körben, kissé srégen (ferdén) a kambiumig behasítjuk. Ezzel a művelettel lelassítjuk a fa felfelé történő növekedését, mert a fa energiáját az okozott sebek gyógyítására összpontosítja, és ezzel elősegíthetjük a termőrügyek kialakulását."