Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Rápóti-Romvári: Gyógyító növények

Budapest, 1974. Medicina Kiadó, 422 oldal, 181 ábrával és fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kiadói karton kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Medicina
Kiadás éve:
1991
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
511
Nyelv:
magyar
Méret:
13x18.5cm
Állapot:
Súly:
392 g
1890 Ft


Az illatos, aromás gyógynövények egyben ipari és konyhai fűszerek is. Tudjuk, hogy a fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel az ízlelő- és szaglószerveink közvetítésével az emésztési folyamatokat serkentik. Elődeink is nagy szeretettel használták, és a házikertekben szívesen termesztették is hazai fűszerinket. A kertekben rendszerint ott volt a helye többek között a fodormentának, a kakukkfűnek, a borsikának, a majoránnának, a kapornak. Meg is érdemlik a magyar fűszerek, hogy használatukat felelevenítsük, különösen az olyan érzékenyek és betegek érdekében, akiket orvosuk eltiltott az egzotikus tájakról származó, erősen izgató hatásúak élvezetétől. Ha azt mondjuk, hogy bizonyos hazai gyógynövények egyben fűszerek is, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a külföldi eredetű fűszerek ugyanakkor gyógynövények: drogok is. A fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a borsot például ugyanúgy alkalmazza a gyógyszerészet erősebb hatású étvágygerjesztő vagy emésztést serkentő gyógyszerek készítésére, gyakran pedig gyógyszerek ízesítésre, kellemetlen ízük, szaguk tompítására, vagy éppen a nyálkahártyák izgatására, káros váladékok eltávolítására. A hazai fűszereink a külföldieknél sokkal enyhébben aromásak, izgató hatásuk ezért mérsékeltebb is. A majoránna nem szorul különösebb bemutatásra, mert ma is sok háztartás ismert és kedvelt fűszere. Használják hurkafélék, pástétomok, mártások, levesek, főzelékek, húsok ízesítésére, nagyon gyakran pedig baromfi- és birkahúsok nem mindenki által kedvelt jellegzetes ízének és szagának a leplezésére. Azt is érdemes tudni, hogy teája kitűnő nyálkaoldó, illetve köhögés elleni szer, amely szünteti a bélgörcsöt és a felfúvódást is. Az ánizst, a köményt és az édesköményt sok vidéken kenyérbe sütik vagy sós süteményekre hintik. Különösen jó ízt adnak salátáknak és mártásoknak. A kömény egyébként levesek, főzelékek és húsételek ízesítője is. Mindhárom termésfűszer teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő és szélhajtó teák alkotórésze.


Herman Ottó: Erdők, rétek, nádasok

Csokonai Vitéz Mihály munkái I-II.

Dr. Pierre Dukan: A Dukan-diéta

Szeley Dezső: Sporthorgász lexikon

Klaus Werner, Hans Weiss: Márkacégek feketekönyve - A multik mesterkedései

Pierre Imberdis-Xavier Perrin: Vallomások, vélemények, válaszok

Maria Treben: Sebek és sérülések

Sütő András: Három dráma

Prohászka Ferenc: Szőlő és bor

Műtárgyakba rejtett élet - Szomolányi-gyűjtemény a Déri Múzeumból

Nemere István: A szabadságharc évszázada

Tóth-Máthé Miklós: Figuránsok

Radnóti Miklós művei

Debreceni bibliográfia-Alapvető irodalom a város ismeretéhez-Dedikált!

Csiffáry Tamás: Isztria-Az Adria gyöngyszeme

Walter Scott: Quentin Durward

Flesch István: A török köztársaság története

Steve Berry: A templomosok öröksége

Borhidi Attila: A Zselic erdei

Keith Baker: Örökség