Budapest, 2009. Reader's Digest, 352 oldal, végig színes képekkel, kiadói karton-kötésben, újszerű állapotban.
2190 Ft
"Ennek a tudományágnak ugyan nem szikék és pásztázó elektronmikroszkópok az eszközei, hanem merőkanalak és főzőedények, ám attól még nagyon is megalapozott szakterületről van szó. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az egyre sokasodó kutatási eredményeket, amelyek arra biztatnak, hogy válasszunk jól a zöldségesnél, s ritkábban kell majd patikába mennünk; ismerjük ki a halárus kínálatát, s talán sosem kell kardiológushoz járnunk. Ha másként gondolunk a táplálkozásra - elsősorban mint megelőzési és kezelési módra —, akkor alighanem sokkal kevesebbet fogunk gyógyszerekre költeni.
Talán már saját életünkben is kezd érvényesülni ez az újfajta szemléletmód, ha alkalmazása nem is mindig tudatos. Lehet, hogy múltkor a zsíros marha- vagy sertéspörköltről lemondva, nem véletlenül döntöttünk a lazac és a zöldsaláta mellett? Esetleg egy ideje odafigyelünk, hogy a reggeli szendvicshez legyen otthon teljes kiőrlésű lisztből sütött vagy magos barna kenyér? Netán csokoládé helyett mandarint nassolunk, és a boltban egyre többször kerül zsírszegény tejtermék a kosarunkba?
Az ilyen kis lépések együttesen már mélyrehatóan befolyásolhatják egészségünket és közérzetünket, elsődlegesen azért, mert szervezetünket megkímélik egy sor egészségtelen anyagtól, például a telített zsíroktól és a finomított cukortól. Ennél fontosabb azonban az, hogy sok táplálék bővében van olyan, hasznos vegyületeknek, amelyek védelmet nyújtanak a legkülönfélébb betegségek ellen. Ezen a téren az új kutatások is megerősítették a népi gyógyítók megfigyeléseken alapuló tapasztalatait és évezredes bölcsességét.
A táplálkozásterápia gondolata nagyon régre nyúlik vissza. „Legyen ételed az orvosságod, s orvosságod az ételed" — szól a Hippokratésznak tulajdonított híres mondás. Szavaihoz híven a görög tudós össze is állította a gyógyító hatású étkek listáját. Az általa említett táplálékok ugyan nem hangzanak túl étvágygerjesztőén, de sebaj: e könyv oldalain seregnyi olyan élelmiszer szerepel, amely nemcsak ínycsiklandó, hanem figyelemre méltó gyógy-hatásokkal is rendelkezik - ilyen a mandula, az avokádó, az eper, az édesburgonya, az extra szűz olívaolaj vagy éppenséggel a tenger gyümölcsei.
Azt valószínűleg már tudjuk, hogy ezek az élelmiszerek a vitaminok, az ásványi, illetve egyéb tápanyagok kiváló forrásai. "