Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Vécsey Aurél: Hunok-Magyarok eredete és vándorlásai

Budapest, 2009. Vagabund Kiadó, 207 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Vagabund
Kiadás éve:
2009
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Fett print
ISBN:
978 963 9685 70 3
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
207
Nyelv:
magyar
Méret:
13x19.5cm
Állapot:
Súly:
178 g
990 Ft


"Egyik leggyakrabban fogyasztott hétköznapi ételük volt a kása. Kedvelt gyümölcsük az alma, körte, birs, szilva, barack, cseresznye szeder és a szőlő volt. Sokféle növényt termesztettek: használták a hagymát, a fokhagymát, a borsót, a káposztát, a tormát, a salátákat, a sárgarépát, a babot stb. Fűszernövények közül a tárkonyt, a csombort, a borsikafüvet, a lestyánt, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a borsot, a gyömbért, a köményt, az ánizst, a szurokfüvet, a kaprot, a turbolyát stb. ismerték és használták. Édesítőszerként a mézet használták. Őseink állandó szálláshelyein talpas-lábas üstökben, függeszthető agyagedényekben, bográcsban főzték ételeiket. Mivel földműveléssel is foglalkoztak, tönkölybúzát, kölest, árpát, rozst és feltételezhetően hajdinát és barna rizst is termesztettek. A gabonafélékből lepénykenyeret, tésztaféléket sütöttek a régészek által „veremházaknak" nevezett kemencékben. (A hamuban sült pogácsa tulajdonképpen péppé morzsolt és megtört rozsszemekből készült sült bodag, azaz pogácsa.) A tűz fölé tett és átizzított kőlapra öntötték a tésztát; így kapták a lepénykenyeret. Ehhez híg kásaételeket főztek szintén gabonából, de kedvelték a pörkölt gabonamagvakat is. Ám amikor úton voltak, vagy állataikkal távolabb éltek állandó szálláshelyüktől, „kővel főztek", hiszen üstjeiket és cserépedényeiket nem tudták lovon szállítani. Tűz csiholására viszont mindig volt tarsolyukban tűzszerszám (tapló és tűzkő vagy acél) - mint említettük a harcmodoruk leírásánál is. Edényként pedig bőrrtömlő, fa- vagy kéregedény, favödör vagy félbevágott lopótök szolgált. De hogy zajlott ez a kővel főzés? Eleink mindig vittek magukkal tűzifát és néhány követ, és mikor megéheztek, addig tüzeltek a kövek alatt, míg azok forróvá nem váltak. Ekkor a tüzes köveket vízbe helyezték, így készítették ételeiket."


Benjamin Percy: Vörös hold

Colleen McCullough: A gránitember

Nimród vadászújság 1981.

Országh-Magay-Futász-Kövecses: Angol-Magyar szótár

Shakespeare összes művei I-VII.

Bencze Tibor L.: A TV-vevőkészülék műszerei és mérései

Jakupcsek Gabriella: Hepehupa

Puskel Péter: Emléklapok a régi Aradról

Sven Hedin: Ma Csung-Jin menekülése

Hillary Rodham Clinton: Élő történelem

Perjes Erzsébet: Foltvarrás - Patchwork

Magyarország állatvilága-Dr. Balogh J.-Dr. Mahunka S.: Atkák XV.

Andy McNab: Az orosz battlefield 3

Farkasházy Tivadar: Overdose-A veretlen 11

Maurice Druon: Korona és méreg

Homor Imre: Esztergom nevezetességei

Pataki Balázs: Örmények - Az örmények életéből

Körkép 83-harminc mai magyar elbeszélés

Reader's Digest - Természetbarátok kézikönyve

Charles Bukowski: Ponyva