Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Avarffy Elek: Vadászutakon - 1942.

Budapest, 1942. Dr.Vajna és Bokor, 202 oldal, 43 képpel, kiadói, aranyozott egészvászon-kötésben, a gerinc mentén a kötés kopottas, belül tiszta lapokkal jó állapotban.

Kiadó:
Dr. Vajna és Bokor
Kiadás éve:
1942
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
1.
Nyomda:
Athenaeum
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
202
Nyelv:
magyar
Méret:
16x23.5cm
Állapot:
Súly:
503 g
12000 Ft


"Ha túzokok nem volnának a honi térségeken, nem volna teljes és tökéletes a vadászélet. A szélet síkságok lakói, a ragyogó tollú nagy kakasmadarak Európa legnagyobb repülői. Tudnak jól futni is háromujjú erős lábukkal, még jobban repülni, majdnem méteres szárnyukkal. Miért nevezték el mégis a túzokot lomhának, otis tarda-nak? Igaz, hogy a nyári forró katlanban, júliusban, augusztusban kivált a tyúkok, meg a fiatal nemzedékek szívesen elszenderegnek a moharban, a burgonyabokrok között és a kukoricában. Ilyenkor a régi jó foglyászások közben néhány lépésnyire megvárták a vadászt, sőt mögötte is keltek és a vadászok reájuk is lövöldöztek a tizenkettes seréttel, amikor még sajnos - augusztus 15-étől szabad volt minden . . . Rudolf trónörökösről írja Dombrowsky, neves bécsi vadászíró, hogy a himbergi területen egyetlen délelőtt kilenc túzokot lőtt, közöttük két öreg kakast! Más világ volt az akkor! A nyarak is forróbbak voltak, mint manapság, ebben a meghidegült világban. Ha nincs nagy meleg, főképp a szabad térségeken, menekül a túzok a vadász elől esze nélkül, vagy talán nagyon is az eszével... A tyúkok még csak megvárnak kisebb távolságra, de a kakasok? Hajaj! Mi nekik 400-500 lépésnyi és még nagyobb távolság, hogy kereket oldjanak éppen a kedvük szerint. Sokszor csodáljuk a sebességet, amikor kivált széllel röpülnek. Nagyságuk megengedi, hogy látásunk röptükben messzire követhesse őket, amíg leszállásra szánják ismét magukat, vagy eltűnnek egészen a láthatár messzeségében.
Túzokvadászoknak nem újság, hogy mennyi csalafintaság, fortély kell az óvatos, éber, furmányos madarak megközelítéséhez. Látószervük működése az emberi szem látóélességét messze-messze meghaladja. Ezzel különben nem mondok sokat ... De mindenesetre a túzi szeme közel jár a nagyobb ragadozó madarak látó- és észrevevő képességhez."


Bedő-Ivanyos-Tomcsányi-Várday: Vállalkozások gazdaságtana

Howard Fast: Az utolsó határ

Wass Albert: A funtineli boszorkány I-III.

Mary Nichols: A szökőkút

dr. Juhász Lajos: Madarak a Nagyerdőn

Hillary Rodham Clinton: Élő történelem

Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titkai

Vas István: A Názáreti Jézus története-Fra Angelico festményei

Bertram Thomas McDowell: Mutánsok

Bozsik Valéria: Különleges zöldségételek

A világjárás hősei-Greenhorn: Három világrész csavargója

Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

Hófehérke-Állat olimpiász-Panka-A kis hableány-Bodri karácsonya-5 könyv egyben

Divald Kornél: Magyarország művészeti emlékei

Vértes O. András: A magyar leíró hangtan története az újgrammatikusokig

Emile Zola: Au bonheur des dames

Móra Ferenc: Sokféle-Utazás a föld alatti magyarországon

Bitó László: A Názáreti Izsák-Aláírt!

Yehuda Lahav: Együttélésre ítélve

Hajnal Márton: Karnarutió és Zrínyiász