Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Bagossy Klára: Eredeti magyar alföldi szakácskönyv

Budapest, 2013. Kódexfestő Kiadó, 304 oldal, kiadói papírborítóban, új könyv.

Kiadó:
Kódexfestő
Kiadás éve:
2013
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
978-963-238-069-8
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
304
Nyelv:
magyar
Méret:
14x19.5cm
Állapot:
új
Súly:
252 g
2490 Ft


Kenyérsütés


Hideg időben a lisztet, melyből kenyeret akarunk sütni, jó előre meleg helyre állítjuk. Egy kisebbszerű kenyérhez 3 liter lisztet veszünk. Két kenyérhez 2 marék komlós-korpát számítunk. Ezt l liter langyos vízben egészen széjjelmorzsoljuk (ha van, ne mulasszunk el egy fürt fehér szőlőt és fél marék korpás lisztet is adni hozzá); azután letakarjuk s meleg helyen meghagyjuk kelni. Ekkor tökéletes, ha feljött s a teteje meghasadozott. A lisztet a teknőnek egyik végében összenyomjuk s csak annyi helyet hagyunk, hogy a kovász elférjen, a komlós korpát leöntjük szitára s gyengén kinyomjuk, fél liter langyos vizet öntve rá s azzal jól kimossuk; azután egészen kinyomjuk kéz közt, hogy semmi vízrész ne maradjon benne. Az így nyert komlós-korpa levet a teknő végébe öntjük és liszttel kovászt kavarunk belőle, melyet jól kidolgozunk és melegen letakarva 4 óra hosszáig kelni hagyjuk. Ekkor 2 fél, marék sót vízben felolvasztunk és langyosán a kovászra öntjük s apránként a lisztet közzé dagasztjuk, ha még víz szükségeltetik hozzá, azt már melegebbet veszünk mint a kovászra. Ennyi mennyiséget (két kenyérhez valót), elég 0,75 óráig dagasztani. Ekkor ismét letakarjuk és l óráig hagyjuk kelni. Ekkor két részbe vágjuk és kenyérformára kicipózva, szakasztókendővel leterített kosárba tesszük és a tetejét liszttel megszórva, a ruha szélét rátakarjuk s ismét meghagyjuk kelni. A kosárban már 0,75 óra alatt egészen jól megkel. Ekkor betesszük sülni a kemencébe, ahol 1,5 óra alatt sül meg. Ha háznál van sütőkemence, egy órával azelőtt kell a fűtéshez kezdeni. Amikor már fehér a kemence feneke és szikrákat szór a szénvonó alatt: akkor van jól befűtve. Ekkor a tüzet ki kell belőle húzni és vízbe mártott seprűvel tisztára kell seperni. Azután egy kevés időre még az előtét feltesszük, azután a kenyeret óvatosan, sütőlapáton bevetjük.


Széchenyi Zsigmond: Afrikai tábortüzek, vadásznapló-kivonatok 1932-1934.

Anne és Serge Golon: Angélique sorozat 13 kötete egyben

Farkas Pál: Elbeszélések

Magay-Országh: Magyar-Angol kéziszótár

Walt Disney: Lilo és Stitch - A csillagkutya

Italo Balbo: Repülőrajokkal az óceánon át

Dávid Katalin: A teremtett világ misztériuma

Katie McGarry: Crash into you - Szívkarambol

Vas Zoltán: Kossuth Lajos élete I-II.

dr. Nagy Balázs (szerk.): Magyarország legszebb túraútvonalai

Ujváry Zoltán: Bakonszeg története és néprajza

Stephen King: A setét torony 7. - A setét torony

Gerő László: Várépítészetünk

Böde István: Hit és Jóga

Heinrich Vollrat Schumacher: Liebe und Leben der Lady Hamilton

Forgács András-Szabó Miklós: Görögország

Fülöp Gyula-Szilvácsku Zsolt: Természetkímélő módszerek a mezőgazdaságban

Fazekas Csaba: Kisegyházak és szektakérdés a Horthy-korszakban

Szomory Dezső: Emlékek szárnyán - Újságprózák

Alvin Toffler: Hatalomváltás-Tudás, gazdagság és erőszak a XXI. század küszöbén