Budapest, 1973. Mezőgazdasági Kiadó, 156 oldal, szövegközti ábrákkal illusztrálva, kiadói papírborítóban, jó állapotban.
1690 Ft
"A bogyók puha húsállománya, illetve gyors megpuhulása a szállítást is erősen megnehezíti. A forró napsütésben szedett, felmelegedett gyümölcs gyorsabban túlérik, levet ereszt, és hamarabb romlik. A nyersfogyasztásra vagy mélyhűtésre szánt gyümölcsöt ezért előnyösebb a hűvösebb reggeli és esti órákban szedni.
A leszedett gyümölcsöt ne hagyjuk napsütött helyen, hanem elszállításig is igyekezzünk árnyékos helyen tartani. Természetes árnyék hiányában érdemes a gyűjtőhelyeken ideiglenes színeket felállítani. A leszedett málna még lehűtve is csak rövid ideig, néhány napig tárolható, ezért a nyersfogyasztásra szánt árut igyekezzünk a legrövidebb időn belül a fogyasztóhoz juttatni.
A frissfogyasztásra kerülő málnát általában kisméretű (25—40 dekás) kartondobozban vagy műanyag tálcában hozzák forgalomba. A minőség megóvása, az átrakásból eredő törődés elkerülése érdekében a gyümölcsöt közvetlenül ezekbe a kis tálcákba, dobozokba szedjük. A szedést megnehezíti, ha e'gyik kezünkben a dobozt kell tartanunk, ezért a szedés hatékonyabbá tétele érdekében célszerű földre helyezett vagy testre függeszthető szedőedény-tartókat alkalmazni. A testen hordott szedőedény-tartókba 2, a földre állított tartókba 4—6 tálca helyezhető el. A szedőedény-tártókból a tálcákat szállító rekeszekbe rakjuk át. A sorokban megtelt szállítórekeszeket kézzel vagy erre a célra jól bevált kétkerekű kis szállítókocsikkal vihetjük ki a tábla szélén levő gyűjtőhelyre.
A nyersfogyasztásra szánt áruba ne szedjünk bele túlérett, puha szemeket. Kis tálcák hiányában a gyümölcsöt közvetlenül a lapos rekeszekbe is szedhetjük, de csak vékony rétegben, mert különben a gyümölcs megnyomódik, levet ereszt.
Az ipari feldolgozásra szánt áru szedése kevésbé kényes, ezért nagyobb űr-tartalmú edényekbe, vödrökbe szedhetjük. A feldolgozás időpontjára is kevésbé kényes, ezért a nap minden szakában szedhető. A hordós málnát többnyire még a helyszínen tartósítják, a felvásárló konzervüzemek előírása szerint, és így szállítják a feldolgozás helyére.
A szedés meggyorsítása és a kézi munkaerőigény csökkentése érdekében hazánkban és külföldön is kísérletek folynak a szedés gépi megoldására. Hazánkban a Kertészeti Egyetem Gépesítési Tanszékén alakítottak ki málnará-zógépet, amelynek kipróbálása most van folyamatban."