Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Bogyós gyümölcsűek termesztése

Budapest, 1973. Mezőgazdasági Kiadó, 156 oldal, szövegközti ábrákkal illusztrálva, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Mezőgazdasági
Kiadás éve:
1973
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
156
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x19.5cm
Állapot:
Súly:
214 g
1690 Ft


"A bogyók puha húsállománya, illetve gyors megpuhulása a szállítást is erősen megnehezíti. A forró napsütésben szedett, felmelegedett gyümölcs gyorsabban túlérik, levet ereszt, és hamarabb romlik. A nyersfogyasztásra vagy mélyhűtésre szánt gyümölcsöt ezért előnyösebb a hűvösebb reggeli és esti órákban szedni.
A leszedett gyümölcsöt ne hagyjuk napsütött helyen, hanem elszállításig is igyekezzünk árnyékos helyen tartani. Természetes árnyék hiányában érdemes a gyűjtőhelyeken ideiglenes színeket felállítani. A leszedett málna még lehűtve is csak rövid ideig, néhány napig tárolható, ezért a nyersfogyasztásra szánt árut igyekezzünk a legrövidebb időn belül a fogyasztóhoz juttatni.
A frissfogyasztásra kerülő málnát általában kisméretű (25—40 dekás) kartondobozban vagy műanyag tálcában hozzák forgalomba. A minőség megóvása, az átrakásból eredő törődés elkerülése érdekében a gyümölcsöt közvetlenül ezekbe a kis tálcákba, dobozokba szedjük. A szedést megnehezíti, ha e'gyik kezünkben a dobozt kell tartanunk, ezért a szedés hatékonyabbá tétele érdekében célszerű földre helyezett vagy testre függeszthető szedőedény-tartókat alkalmazni. A testen hordott szedőedény-tartókba 2, a földre állított tartókba 4—6 tálca helyezhető el. A szedőedény-tártókból a tálcákat szállító rekeszekbe rakjuk át. A sorokban megtelt szállítórekeszeket kézzel vagy erre a célra jól bevált kétkerekű kis szállítókocsikkal vihetjük ki a tábla szélén levő gyűjtőhelyre.
A nyersfogyasztásra szánt áruba ne szedjünk bele túlérett, puha szemeket. Kis tálcák hiányában a gyümölcsöt közvetlenül a lapos rekeszekbe is szedhetjük, de csak vékony rétegben, mert különben a gyümölcs megnyomódik, levet ereszt.
Az ipari feldolgozásra szánt áru szedése kevésbé kényes, ezért nagyobb űr-tartalmú edényekbe, vödrökbe szedhetjük. A feldolgozás időpontjára is kevésbé kényes, ezért a nap minden szakában szedhető. A hordós málnát többnyire még a helyszínen tartósítják, a felvásárló konzervüzemek előírása szerint, és így szállítják a feldolgozás helyére.
A szedés meggyorsítása és a kézi munkaerőigény csökkentése érdekében hazánkban és külföldön is kísérletek folynak a szedés gépi megoldására. Hazánkban a Kertészeti Egyetem Gépesítési Tanszékén alakítottak ki málnará-zógépet, amelynek kipróbálása most van folyamatban."


Tolnai új világlexikona, töredék kötetek-I-XIII.+XV...

Spirit Bliss: A múlt árnyai - Démoni érintés 1.

Dr. Szemerédy Miklós: A debreceni Erdőspuszták Parkerdei

Jane Chisholm: Világtörténelem kicsiknek és nagyoknak

Sütő András: Kék álhalál

Jelenbe zárt múlt - Történetek a világ működéséről

Szűcs Ábrahám: A pipás nemesek véleménye

Frank T. Bullen: Confessions of a tradesman

Váci Mihály: A sokaság fia

Romain Rolland: Az elvarázsolt lélek I-II.

Szénássy Barna: History of Mathematics in Hungary until the 20th Century

Új Magyar képtár-A Magyar Nemzeti Galéria festészeti gyűjteménye

Devics Józsefné: Csecsemők szakácskönyve

I.N.Bronstejn-K.A.Szemengyajev: Matematika zsebkönyv ( Mérnökök és mérnökhallgatók számára)

Kóka Rozália: Egy asszon két vétkecskéje

Debrecen története 1693-ig 1. kötet

Simon Sebag Montefiore: Fekete Bárányok - A történelem leghírhedtebb gonosztevői

Századok szelleme-Tanulmányok a magyar irodalom és Debrecen kapcsolatáról

Andrew Morton: Diana a szerelmet kereste

Lengyel Dénes: Mondák a török világból és kuruc...