Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Dr. Bálint György: Minden héten szüret

Budapest, 1985. Mezőgazdasági Kiadó, 215 oldal, szövegközti képekkel, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Mezőgazdasági
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi
ISBN:
963 231 984 2
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
215
Nyelv:
magyar
Méret:
11.5x20cm
Állapot:
Súly:
211 g


"A bor - mértékkel fogyasztva - a legegészségesebb ital. ,/T. Nem kisebb tudós állította ezt, mint Louis Pasteur, a veszettség elleni szérum felfedezője. Megállapításához azt már nem fűzte hozzá, amit mi is megtapasztaltunk: az okkal, móddaf fogyasztott bor nem egyszerűen alkoholtartalmú ital, és nem föltétlenül „öl, butít és nyomorba dönt".
Nem bolondság az, hogy egyes országokban (nem csupán a legtöbb bort termelő államokban) okos és átgondolt borpropagandával harcolnak az alkoholizmus terjedése ellen.
Nálunk sem az egyébként évről évre csökkenő mértékű borfogyasztásban kell keresni ennek a veszedelmes „nép-betegsének" az okát.
Magyarországon jelenleg a kistermelők állítják elő a bortermésnek majdnem a felét.
Ahol értenek hozzá, ott jó minőségű, egészséges, kellemes illatú fehér- és vörösborok születnek a szőlősgazdák pincéiben.
Az őszi napfény hatására a szőlőfürtök megérnek, és bennük 15-25% cukor képződik. A szüretet akkor kezdjük meg, amikor a cukorfok már nem emelkedik. Ne várjunk túl soká a szürettel, mert a bogyók savtartalma nagyon csökken, és a szürkepenész is nagy kárt tehet a fürtökben.
Csak egyetlen történelmi borvidékünk van, ahol meg kell várni a penészgombák okozta bogyótöppedést, és ez Tokaj-Hegyalja, ahol a „királyok bora és a borok királya", a tokaji aszú terem.
A szüret mindig családi esemény volt és az maradt mostanáig. Kell hozzá a családtagok, a barátok segítsége, mert a szőlő leszedése, behordása, a zúzás és a préselés sok munkát igényel, és ezeket a feladatokat gondosan, pontosan és tisztán kell elvégezni.
A kiskertben termett mustot nem kell föltétlenül borrá erjeszteni. Ha az élesztőgombák elszaporodását megakadályozzuk, akkor a friss mustot akár karácsonyig is eltarthatjuk. E célból a megszűrt mustban 10 literenként l g benzoe-savas nátriumot kell elkeverni, és a palackot légmentesen lezárni."


Karinthy Ferenc: Mélyvízi hal-Novellák

Panoráma útikönyvek-Sopron

P. Howard: Menni vagy meghalni-Csontbrigád

Sápi Lajos: A régi debreceni temetők és síremlékek

Györkei Jenő: Idegen bírák előtt-Szombathelyi Ferenc újvidéki pere és kivégzése

Kenneth Grahame: The wind in the willows

Anthony Burgess: Gyilkosság Deptfordban

Nicole Richter-Ulmer: Fitnesz a hétköznapokban - Fitten és egészségesen -

Baracsi Gabriella: A manókertek titka

Chris McNab: Túlélés: Elsősegély

Módis László (szerk.): A Debreceni Református Kollégium és Nagytemplom

Feleki László: Napoleon "a csodálatos kaland"

Szökés a halálból

Örösi Pál Zoltán: Egyszerű anyanevelés

Dr.Arens U.-Dr.Hinds A.-Orbach: Gyógyító ételek-ártalmas ételek / Táplálkozási kalauz A-tól Z-ig

Sarkadi Imre: Drámák

Bársony István: Erdőn mezőn-1. kiadás!

Paul Hauck: Fő a nyugalom! Hogyan küzdjük le frusztrációnkat és dühünket?

Az ősvilág története gyermekeknek

Magyar művészet 1919-1945 I-II.