Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Dr. Mágocsy-Dietz Sándor: A növények táplálkozása-Tekintettel a gazdasági növényekre

Budapest, 1909. Kir. Magyar Természettudományi Társulat, 716 oldal, 415 képpel illusztrálva, kiadói festett, aranyozott Gottermayer díszkötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Kir.Magy. Természettudományi Társulat
Kiadás éve:
1909
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pátria
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
415
Nyelv:
magyar
Méret:
17x23cm
Állapot:
Súly:
1485 g
6490 Ft


"Ezek az óriási számok nyújtanak leginkább tájékozást a felöl, hogy a levegő csekély széndioxidtartalma csakugyan nem csökken a növények fogyasztása által, tehát csakugyan elégséges a föld növényzetének kellő módon való táplálására. Ez a mennyiség pedig jóformán egyenletesen oszlik el a földet környező levegőben, mert a levegőben folytonosan végbemenő áramlatok és a diffúzió, gázkeverődés a széndioxidot keletkezési helyéről a levegőtenger messzeségébe szállítja. A levegő mozgása különösen nagy mértékben hozzájárul a levegő széndioxidtartalmának egyenletes eloszlásához. Ez utóbbinak köszönhetjük, hogy a levegő a növények nagyobb csoportja közelében megközelítőleg ugyanannyi széndioxidot tartalmaz, mint a mennyit másutt, a növényektől távolabb eső kopár területek közelében.
A vázoltakból világosan kitűnik az a körfolyamat, a melyen a szén, illetve a széndioxid keresztülmegy. A szén, a melyet a növény a levegőből felvesz, az élő szervezet alkotó anyagává lesz, a melyből azután vagy kilehelés, vagy az élet megszűntével bomlás folytán ismét visszakerül a levegőbe. Ennek a folyamain; pedig folytonosnak, szünet nélkülinek kell lennie. A növények e nélkül a munkája nélkül megszűnnék a szerves vegyületeknek a szaporodása földünkön, viszont azonban a szervezetek bomlása nélkül megszűnnék évezredek múltán a forrás, a melyből a levegő széndioxidtartalma gyarapodik. A levegő széndioxidjának a szerves anyagok bomlásából való szükségszerű ujraalakulása a szerves életnek egyik alapfeltétele.
Szokás volt még az állatok lélekzésekor felszabaduló szén dioxidot is összefüggésbe hozni a növény szükségletével. Igen czélszerű berendezésnek tartották azt a viszonosságot, a melyben az állatok lélekzése a növények széndioxidfelvétele, tehát táplálkozása között fennáll.
A régiek felfogásának megfelelően a viszonosságot akként fejezték ki, hogy az állatok oxigént lélekzenek be és szénsavat lélekzenek ki, ellenben a növények szénsavat lélekzenek be és oxigént lehelnek ki. A növények széndioxidfelvételét azonban nem nevezhetjük lélekzésnek, mert hiszen a lélekzés tudvalevőleg a test anyagát csökkenti, a növények széndioxidfelvétele pedig a növények testének anyagát, tehát súlyát gyarapítja, a miért is e folyamatot már táplálkozásnak kell neveznünk. "


Magyar Katolikus Írók Könyvei-Harsányi Lajos: Zúgó Márton

Csiffáry Tamás: Isztria-Az Adria gyöngyszeme

Mitch Earleywine: Marihuána - A tudomány álláspontja

Dr. Cserey Adolf: Növényszótár

Dercsényi Dezső-Zádor Anna: Kis magyar művészettörténet

Tiere sorgen vor-Német képes album állatokról

Szőnyi Ottó: Régi magyar templomok

Dr. Gábor László: Épületszerkezettan I-III.

Gárdonyi Géza: Az én falum - Egy tanító feljegyzései

Nick Vujicic: Megállíthatatlan-A cselekvő hit fantasztikus ereje

Sterbetz István: Élő múzeumok

Eörsi Anna: Az internacionális gótika festészete

Kun Miklós: Buharin

Werner Kahle: SH atlasz - Anatómia III.

Garas Klára: A velencei settecento festészete

P. Howard: Légiós regények

Bot György: A Debreceni Orvostudományi Egyetem története

Konrád György: A Közép tágulása - Gondolkodás Európáról

Szabó István: Gépelemek

L. Ron Hubbard: Dianetika