Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Eötvös Károly: Tünemények

Budapest, 1908. Révai Testvérek, 320 oldal, kiadói, szecessziós-sorozatkötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Révai Testvérek
Kiadás éve:
1908
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pallas R.-T.
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
320
Nyelv:
magyar
Méret:
13.5x20cm
Állapot:
Súly:
456 g
2490 Ft


"Volt egy barátom itt Budapesten. Nagy miveltségü, derék, nemes lélek. Ábrándozó, nagy eszmékért lelkesülő, mélyen érző, de bús kedélyű férfiú. E tulajdonságainál fogva nem kellett volna ügyvéddé lennie. De hát ügyvéddé lett.
Ügyvédnek is bevált. Volt néhány országos hirü pöre. Becsülte az egész főváros s minden bíróság. Becsülték és szerették még az ügyvédek is.
Sajátságos rögeszméje volt, ugy gondolkodott, hogy más pénzét egy pillanatig se szabad magánál tartania; ha pedig a félnek rögtön át nem adhatná: akkor vagy a bírósághoz, vagy a bankhoz, vagy valamelyik takarékpénztárban rögtön le kell tennie. És úgy gondolkodott: ha akár pénzt, akár más értéket átad valakinek, közjegyzői nyugtát kell vennie mindenről s azt a nyugtát el kell tennie örök emlékül az utódok számára. Ki tudja, mikor kereshetik az ember fián? Legyen nyugta mindenről.
Ö is adott nyugtát mindenről, a mit átvett, mindenkinek. E rögeszme ugyan okos rögeszme volt, de én mégis furcsán jártam ezzel egykoron. Most már elmondhatom életének e kis történetét, minthogy régen meghalt, régen eltemettük s régen elfeledtük, ügy emlékszem: Eszterházy Izidor volt a neve.
Mikor már hires ügyvéd volt: megházasodott. Beleszeretett egy szép lipótvárosi lányba, akadály nem volt, elvette feleségül. Tegyük fel, hogy a lányka neve Platz Piroska volt.
Az esküvő napján az esküvő után, de a nászlakoma előtt, a hogy szokás is, illendő is, átvette szülőitől a lányt is, a ki most már hites felesége volt és átvette a hozományt is. Volt egy budai királyi közjegyző jóbarátja, őt hívta el házassági tanúnak is s ő előtte vette át az asszonyt is, a hozományt is.
Az asszony egy darabból állott, de a hozomány többféle volt. Készpénz, értékpapír, bútorok, konyhaszerek, ruhák, fehérnemüek, ékszerek, jegyajándékok, ezüstnemüek s több effélék. Mindez szép rendben és tökéletes pontossággal beiródott a köqegyzői okiratba. Nem volt szabad kihagyni egy gyüszüt se. De nem volt szabad kihagyni az asszonyt se. Az én barátomnak, az újdonsült férjnek szent meggyőződése volt, hogy neki az asszonyról is nyugtát kell adnia, igy kívánván azt a törvény, a jó rend és az ügyvédi tisztesség.
Két helyen is előfordult az írásban az asszony. Először a közjegyzői okirat mellékletét képező leltárban a többi czókmók között ily szavakkal: 1. Platz Piroska volt kisasszony mint most már hites feleség. Másodszor:..."


Magyar Katolikus Írók Könyvei-Harsányi Lajos: Zúgó Márton

Csiffáry Tamás: Isztria-Az Adria gyöngyszeme

Mitch Earleywine: Marihuána - A tudomány álláspontja

Dr. Cserey Adolf: Növényszótár

Dercsényi Dezső-Zádor Anna: Kis magyar művészettörténet

Tiere sorgen vor-Német képes album állatokról

Szőnyi Ottó: Régi magyar templomok

Dr. Gábor László: Épületszerkezettan I-III.

Gárdonyi Géza: Az én falum - Egy tanító feljegyzései

Nick Vujicic: Megállíthatatlan-A cselekvő hit fantasztikus ereje

Sterbetz István: Élő múzeumok

Eörsi Anna: Az internacionális gótika festészete

Kun Miklós: Buharin

Werner Kahle: SH atlasz - Anatómia III.

Garas Klára: A velencei settecento festészete

P. Howard: Légiós regények

Bot György: A Debreceni Orvostudományi Egyetem története

Konrád György: A Közép tágulása - Gondolkodás Európáról

Szabó István: Gépelemek

L. Ron Hubbard: Dianetika