Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Jávorka-Csapody: Erdő mező virágai - 1965.

Budapest, 1965. Mezőgazdasági Kiadó, 245 oldal+120 színes képtábla a végén, kiadói félvászon kötésben, névbeírással, a kötéstáblák kissé koszolódottak, elöl foltos, egyébként jó állapotban.

Kiadó:
Mezőgazdasági
Kiadás éve:
1965
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum
Kötés típus:
félvászon
Terjedelem:
246
Nyelv:
magyar
Méret:
15x20.5cm
Állapot:
Súly:
502 g


"A kultúra, az ember munkája persze különösen az Alföldet ugyancsak kivetkőztette eredeti jellegéből. Az Alföldnek több mint kilenctized része ma már kultúrterület. De még így is körülbelül 1500 virágos növényfajt számolhatunk össze rajta. Az ősi erdőkből vajmi kevés maradt meg. A mezőgazdaság kapitalista fejlődése, a legeltetés, a fahasználat, az alföldi lecsapolások nyomán az Alföld pusztává vagy kultúrfölddé változott, hegyeinken az erdő megszakadozott, megritkult, ami pedig megmaradt, azt a háborús évek alatt tovább irtották, tönkretették és csak kevés helyen pótolták újra. Az ország ennek következtében erős fahiánnyal küzd. A fásítás, erdőink felújítása népi kormányzatunk egyik legszebb, de legnehezebb feladata. Erdőink felújításához, új erdők, mezővédő erdősávok telepítéséhez pedig a legmegbízhatóbb útmutatással a talaj eredeti növénytakarója szolgál. Ennek a növénytakarónak a legtöbb fontos növényét e munkában is megtalálja az olvasó.
Bontsuk most tovább elemeire az ország növénytakaróját. Minden növényegyed egyrészt valamely növényfajhoz, nemzetséghez, családhoz tartozik, másrészt valamely növénytársulás tagja. A növénytársulás tehát a növények tömeges megjelenését jelenti, és éppúgy, mint az egyes növényfajok, termőhelyhez van kötve; a termőhelyet befolyásoló tényezők pedig, mint mondottuk, az éghajlat és a talaj. Más az édesvízi, mocsári vegetáció, más a pusztai rétek, a mészkő- és dolomitsziklák, más a szikes puszták, más a kilúgozott, sovány, savanyú talaj és más a kultúrterületek, a megbolygatott talaj növénytakarója. A leg-magasabbrendű és legtökéletesebb, a mai éghajlathoz legjobban alkalmazkodott és a fajok harcában is egyensúlyba jutott növénytársulás (klimax-társulás) az erdő. A mérsékelt égöv alatt, a meleg, de viszonylag még nedves nyár és a hideg tél folyományaképpen Európa közepén a lombos erdők öve alakult ki és húzódik végig. A Kárpát-medence is, mint külön pannóniai flóratartomány, ebbe a lombhullató középeurópai erdőövbe tartozik."


Széchenyi Zsigmond: Afrikai tábortüzek, vadásznapló-kivonatok 1932-1934.

Anne és Serge Golon: Angélique sorozat 13 kötete egyben

Farkas Pál: Elbeszélések

Magay-Országh: Magyar-Angol kéziszótár

Walt Disney: Lilo és Stitch - A csillagkutya

Italo Balbo: Repülőrajokkal az óceánon át

Dávid Katalin: A teremtett világ misztériuma

Katie McGarry: Crash into you - Szívkarambol

Vas Zoltán: Kossuth Lajos élete I-II.

dr. Nagy Balázs (szerk.): Magyarország legszebb túraútvonalai

Ujváry Zoltán: Bakonszeg története és néprajza

Stephen King: A setét torony 7. - A setét torony

Gerő László: Várépítészetünk

Böde István: Hit és Jóga

Heinrich Vollrat Schumacher: Liebe und Leben der Lady Hamilton

Forgács András-Szabó Miklós: Görögország

Fülöp Gyula-Szilvácsku Zsolt: Természetkímélő módszerek a mezőgazdaságban

Fazekas Csaba: Kisegyházak és szektakérdés a Horthy-korszakban

Szomory Dezső: Emlékek szárnyán - Újságprózák

Alvin Toffler: Hatalomváltás-Tudás, gazdagság és erőszak a XXI. század küszöbén