Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Kertész Róbert: Feltámad a félhold I-II.

A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára

Budapest, (1939), Franklin Társulat, 1. kötet 160 oldal+16 t.; 2. kötet(161) 162-347 oldal+16 t. 1 térkép(kihajtható, kiadói, díszesen aranyozott, egészvászon-kötésben, gyűjteményi bélyegzőkkel, a 2. kötetnél az első 6 lapj felső sarka kicsit töredezett, kissé kopottas, de nem rossz példányok.

Ritka!!

Kiadó:
Franklin Társulat
Kiadás éve:
1939
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
347
Nyelv:
magyar
Méret:
16x22.5 cm
Állapot:
kopottas
Súly:
970 g
24900 Ft


"Az üldözött prófétát bolondnak, megszállottnak tartották Mekkában és már azon tanácskoztak, hogyan kellene tüzes vassal kiűzni belőle az ördöngős démonokat, amikor Mohamed saját jószántából eltávozott és a nedzsdi határon, Mekka régi versenytársánál, Taif városában keresett menedéket a takifitáknál. Szívesen itt sem fogadták, sőt hajszál híján megkövezték. Kimerültén, elgyötörve, megbántva, sebesülten tért vissza a taifi kalandból, de lábát ezután sem tette be Mekkába. A sziklahasadékba vonult vissza, útközben azonban nevezetes víziója volt különböző dzsinnekről, akik bejelentették neki, hogy megtértek a Koránhoz.
A legnagyobb nélkülözés és megaláztatás után végre felvirradt a próféta napja. Az egyik mekkai zarándoklat során megnyerte ugyanis magának Jathrib város néhány lakosát. Az elhintett mag termékeny talajra talált ebben a városban, mert a zsidó vallás már feltörte a rögöt az egyisten-hívő vallás számára. Jathrib feszült viszonyban élt Mekkával, a városban állandó belvillongások dúltak, az ott élő két törzs, az auszok és a kazradzsok állandó vérbosszút vívtak egymással s igen szívesen látták volna Mohamedet, mint békebírót. A következő évben a törzsek hat-hat követet küldtek, Mekka és Jathrib közötti félúton tanácskoztak Mohameddel és végül is felesküdtek a prófétának. A próféta az Abesszíniából hazatért Muszagot küldte el hithirdetőnek és Korán-misszionáriusnak. Jathribban villámgyorsan terjedt a tanítás, újabb egy esztendő múlva hetvenfőnyi küldöttség ajánlotta fel városa polgárjogát a prófétának.
A koreisiták kémjelentései híven beszámoltak mindenről Mekkában, ezért most már elhatározták, hogy egyszersmindenkorra végezni kell Mohameddel. Negyven főből álló bérgyilkos-csapatot szerveztek: minden törzset egy-egy önkéntes jelentkező képviselt. Megfogadták, hogy mindegyikük belemartja kardját a próféta testébe, hogy a vérbosszú valamennyiök között megoszoljék. A tervet egy igazhívő ellenkém, — a legenda szerint egy angyal — elárulta Mohamednek, mire ő gyors egymásutánban sorra elszöktette híveit Jathribba. Száznál több család kelt útra, csak Mohamed, Abu Bekr és Ali maradtak Mekkában. A tervezett merénylet éjszakáján a próféta és Abu Bekr a ház hátsó frontján kimásztak az ablakon, a hűséges Ali pedig belefeküdt Mohamed ágyába és betakarózott a próféta köpenyével, mialatt a két menekülő gyors tevéken vágtatott a 360 kilométeres sivatagi úton. Üldözőik a sarkukban jártak, a szökevények azonban három napig Thaur hegyén meghúzták magukat egy barlangban. Egy pók hálót szőtt a barlang szája elé, egy gyík farka pedig téves irányba terelte a mekkai kopókat. Azóta mindkét életmentő állat megfelelő tiszteletben részesül a moszlimok világában. A fiatal Alit három napig túszként foglyul tartották, szabadonbocsátása után ő is követte a prófétát, aki tehát sikeresen hajtotta végre «futását», a hedzsrát, Krisztus után 622. június 16-án, azon a napon, amelytől a mohamedán időszámítás kezdődik."


Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma

Boross Mihály: A kanálosi ház

Magyarország állatvilága-Delyné Dr. Draskovits Ágnes: Töviseslegyek

Hornyánszky Balázs-Tasi István: A természet IQ-ja

Roger Martin Du Gard: A Thibault család I-III. 1978

Pándi Pál: Első aranykorunk

John Grisham: Siralomház

Szabó István: Valahol Oroszországban...-Egy szolnoki hadifogoly első világháborús feljegyzései

Minette Walters: The Shape of Snakes

Körösvölgyi László: Dánia, a gazdag parasztok országa?

Jókai Mór: Egy magyar nábob

Állatrendszertani gyakorlatok

Szabolcs Vármegye-Szerk. Dienes István

G. Cadbury-T. Bryan: The land and the landless

Pszichodráma a gyakorlatban V. - Zseni Annamária(szerk.): Lakjuk a házat

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet - 2001.

Szepes Mária: Pszichografológia - Jellemkották

Területátszámító zsebkönyv

Krúdy Gyula: Telihold-Elbeszélések 1916-1925

A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményei