Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Lyka Károly: Nemzeti romantika-Magyar művészet 1850-1867

Budapest, 1982. Corvina Kiadó, 173 oldal, fekete-fehér és színes képanyaggal, kiadói, egészvászon-kötésben, korrekt, jó állapotban.

Kiadó:
Corvina
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
173
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x20cm
Állapot:
Súly:
486 g
990 Ft


"Egyetlen művészetben sem nyilvánul meg a romantika olyan szembeötlőn, mint az építészetben. A városok utcáin fel-feltünedeznek odáig nem látott formák, a középkor rég elhamvadt, de most íme újjászületett építőelemei. A bánya, amelyből az építészek ezeket napfényre hozták, főképp a gótikus és román stílus, de adott esetekben a mór, sőt bizánci stílus is. Azzal ugyan nem lehet vádolni mestereinket, mintha másolták volna ama régi művészet emlékeit, mint az Angliában itt-ott tudatosan történt, de kétségtelen, hogy formanyelvük szótára a középkoré, amelyből aztán önálló mondatokat tudtak szerkeszteni, így alakult ki a romantikus építészet szerte Európában, mintegy ellenhatásképp az előző klasszicista stílusra, amelynek formanyelvét túlságosan kötöttnek, hatását hidegnek, nagy egyszerűségét kopárnak érezhették, szabályzattá merevedett rendszere mintha nem adott volna elég lehetőséget az egyéniség szabad érvényesülésére, márpedig a kor romantikus hangoltsága a művészet sokféle ágában s az irodalomban, zenében is: szabadulni a megkötöttségtől, áttörni a szigorú korlátokat, új teret nyitni az egyéni akaratnak. A középkor építészeti formanyelvében vélték megtalálhatni erre a lehetőséget, mert azt még nem érezték merev szabályzatba kötöttnek, és Henszlmann, akinek éppen az ellenkező volt a véleménye, hiába igyekezett matematikai szigorúságú dogmákba szorítani a régi gótikát: építészeink nem hallgatnak rá, s munkáikban egyenest tagadták valamely normálgótika létezését.
Hogy éppen a múltnak építészetében keresték a lehetőséget művészetük felfrissítéséhez, azon a romantika e korszakában nem csodálkozhatunk, hiszen a múltnak ez a vágya egészen beleillik a romantikus hangoltságba. Nálunk ez nem is merően új, mert hiszen már az előző korszakban is megvolt a középkori formáknak ez a kiaknázása, igaz, hogy csak szórványosan. Építészeink közül már 1845-ben első díjat nyert Feszi Frigyes az országháza tervpályázatán, s terve romantikus volt. Ugyanabban az évben kezdte építeni Ybl Miklós Foton a nagy templomot a román stílus formanyelvén."


Ibos Éva: XIX-XX. századi magyar festészet - magyar, német, angol

Jókai Mór összes művei 71 db. kötet egyben

A művészet története Magyarországon, A Honfoglalástól napjainkig

Igali Mészáros József: A hal, a horog és az ember-1. kiadás!

Szilárdfy Zoltán: Barokk szentképek Magyarországon

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője - 2011.

Szalai Vivien: Hamis gyönyör - Egy luxusprostituált vallomásai

Anton Neumayr: Diktátorok orvosi szemmel

Márai Sándor: A forradalom előérzete

García Lorca összes művei I-II.

Bencze Tibor L.: A TV-vevőkészülék műszerei és mérései

John Douglas-Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok-Az FBI kulisszatitkai

Dr. Nagy József: Haszonkert a ház körül - Zöldségtermesztés

John Grisham: Camino sziget

Andy McNab: Hívójele: Bravó Kettő Nulla

Vigh-Gárdonyi: Villamosságtan

Ernest Renan: Questions contemporaines

Zsindely Ferenc: Isten szabad ege alatt - 1934.

Donna Leon: Nemesi kisugárzás

Haris Dzsohari: Csakrák - Rejtett energiaközpontok