Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Mégis van magyarázat?A paranormális jelenségek

Budapest, 1994. Magyar Könyvklub, 192 oldal, színes képanyaggal, kiadói műbőr-kötés, újszerű állapotban.

Kiadó:
Magyar Könyvklub
Kiadás éve:
1994
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
963 548 007 5
Kötés típus:
műbőr
Terjedelem:
192
Nyelv:
magyar
Méret:
22x28cm
Állapot:
Súly:
948 g
1490 Ft


"A szórás ismeretében tudjuk, hogy nem minden kísérlet hoz az átlagnak megfelelő eredményeket, imint ezt első fejezetünkben leszögeztük. Az is előfordulhat, hogy a szórás meglepően lágy. Amikor Palmer megismerte a Schmeidlertől független kutatók eredményeit, azt ta-jasztalta, hogy az elfogadók találati aránya az esetek 76%-ában volt jobb, mint az elutasítóké - szemben az általa feltételezett 84%-kal (az azóta eltelt 20 évben a tényleges százalékarány közelített a feltételezetthez; 1971-ben Palmer újabb kísérlete alapján maga is ezt tapasztalta). Ha csak a véletlen közreműködéséről van szó, az esetek 50%-ában az elfogadók jobb eredményeket érnek el, mint az elutasítók. A statisztikai elemzés szempontjából a 76, illetve 84% közötti eltérésnek nincs jelentősége. Palmer megelégedett azzal, hogy Schmeidler eredményei helyesnek bizonyultak, a két típus között valódi eltérés tapasztalható és a kísérleti tényeket későbbi kutatások is igazolták. Palmer statisztikai elemzése Jván részletes volt, hogy soha nem illették hamis következtetések vagy helytelen gondolatmenet vádjával.
Az elfogadó-elutasító típus összehasonlítása kiállta hát az idő próbáját. Csaknem fél évszázad elteltével Schmeidler eredményeit a mai kutatások is alátámasztják. Persze megváltoztak a mérési és bizonyítási módszerek, a kísérletet megelőző ismerkedő beszélgetések helyett ma már jobbára kérdőíveket használnak, de a két típus közötti különbség megkérdőjelezhetetlen.
Nem akarjuk mindenáron azt bizonygatni, hogy az eredmények tökéletes pontosságai megismételhetők. Voltak kísérletek, amelyek kudarcot vallottak, 1991-ben pedig egy Izandon végzett vizsgálat éppenséggel az ellenkező eredményre jutott. Élőfordulhat, hogy egyes kutatók, összehasonlítva a két típus kísérletben nyújtott teljesítményét, elfelejtik nyilvánosságra hozni megfigyeléseiket (ekképpen azt sem lehet tudni, milyen eredmények születnek). Egyébként olyan egyértelmű bizonyítási módszerre van szükség, amelyet ármelyik kutató könnyen alkalmazhat (jóllehet az elfogadó-elutasító effektus bármely módszerrel bizonyítható). Kétségtelen, hogy a későbbi kísérletek többsége igazolja Schmeidler megfigyeléseit. Ha az eredmények túl szépek lennének, nem egyeznének meg azzal, amiről Schmeidler tudósított annak idején. A szórás jelenségével mindig számolni kell, ha nem tenné az ember, az önáltatás lenne. A kísérletekhez hozzátartoznak a negatív eredmények és a váratlan fordulatok."


W. Somerset Maugham: 3 regény

Dr. Győrffy István: A hajdúk eredete

Debreczeni József: Húsz év

Dr. Pelikán József: Szilárdságtan

Vadászati évkönyv 1975

Áprily Lajos: Megnőtt a csend-Összegyűjtött versek

Fekete István: Csi - 1942. Történetek állatokról és emberekről

Ujváry Zoltán: Népszokás és népköltészet-Válogatott tanulmányok

Galambász Magazin-2003 december

Melissa Hill: Érted mindent!

Fábián Janka: Virágszál

Greiner K.-Weber A.: Télikertek növényei

Jan Bialostocki: Bernini

Mukhtar Mai: Megbecstelenítve

Prohászka Ferenc: Szőlő és bor - 1986.

Pannónia barkácskönyvek: Fúrás-faragás

Arany János: Toldi-Toldi szerelme-Toldi estéje

Illés Endre: Belvárosi karácsony

Gulyás Pál: A viharzó diófa

Képes történelem-Fekete Sándor: Haza és haladás