Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Pelle Józsefné: Pelle Józsefné összegyűjtött receptjei

Kisújszállás, é.n. Szalay Könyvkiadó, 816 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Szalay
Kiadás éve:
é.n.
Kiadás helye:
Kisújszállás
ISBN:
963 86121 1 8
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
816
Nyelv:
magyar
Méret:
16.5x24cm
Állapot:
Súly:
821 g


MÁJUS


"A saláták hónapja! Bár a primőr zöldfélék ára még magas, az elért kaphatókból, pl. a zöldsalátából is sokféle, egyéni ízesítésű, összetételű salátát készíthetünk különböző öntettel.
A legegyszerűbb az ecetes, sós, cukros salátáié, de ízesíthetjük vöröshagymával, vágott petrezselyemzölddel, törött borssal is.
A tejfölös öntethez a tejfölt tojássárgájával, mustárral, sóval, kevés ecettel vagy citromlével ízesítsük. Ha túl sűrű lenne, tejjel vagy hideg zöldséglével hígítsuk. Keverhetünk hozzá paprikalekvárt vagy sűrített paradicsomot, törött borsot, így ismét új ízt kapunk.
A felvert salátaöntetet úgy készítjük, hogy a tojássárgáját simára kevés vajjal, mustárral, nagyon kevés liszttel, sózzuk és feleresztjük hogy híg tejföl sűrűségű legyen. Vízfürdőben addig keverjük, míg sima, öntet lesz. Kihűlésig tovább verjük, majd kevés cukorral ecettel vagy citrommal, törött borssal ízesítjük. Keverhetünk még hozzá vágott snidlinget, petrezselyemzöldet, paradicsompürét, paprikalekvárt, stb.
A salátákat ne csak savanyúságként, hanem köretnek, esetleg önálló fogyasszuk. Mivel a primőrök még rendszerint drágák, a saláták alapa olcsóbb főtt burgonya, mélyhűtött vagy konzerv főzelékféle lehet, kiegészítünk friss zöldfélékkel: fejes salátával, retekkel, friss zöldpetrezselyemmel, újhagymával, kaporral.
A saláták összeállításánál tág tere van az egyéni ötletességnek, ízlésnek: készíthetünk főtt és nyers vagy csak nyers alapanyagokból is salátát. Pl. főtt burgonyát és tojáskarikákat vékonyra szeletelt retekkel, zöldhagymával öntettel; vagy nyers reszelt sárgarépát, párolt zöldborsót, kockára vágott tojást zöldpetrezselymes tojásos öntettel.
Hagy egy-egy ilyen saláta mellé még sajtot vagy felvágottat is adunk vitamindús vacsoránk lesz."


Bedő-Ivanyos-Tomcsányi-Várday: Vállalkozások gazdaságtana

Howard Fast: Az utolsó határ

Wass Albert: A funtineli boszorkány I-III.

Mary Nichols: A szökőkút

dr. Juhász Lajos: Madarak a Nagyerdőn

Hillary Rodham Clinton: Élő történelem

Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titkai

Vas István: A Názáreti Jézus története-Fra Angelico festményei

Bertram Thomas McDowell: Mutánsok

Bozsik Valéria: Különleges zöldségételek

A világjárás hősei-Greenhorn: Három világrész csavargója

Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

Hófehérke-Állat olimpiász-Panka-A kis hableány-Bodri karácsonya-5 könyv egyben

Divald Kornél: Magyarország művészeti emlékei

Vértes O. András: A magyar leíró hangtan története az újgrammatikusokig

Emile Zola: Au bonheur des dames

Móra Ferenc: Sokféle-Utazás a föld alatti magyarországon

Bitó László: A Názáreti Izsák-Aláírt!

Yehuda Lahav: Együttélésre ítélve

Hajnal Márton: Karnarutió és Zrínyiász