Budapest, 1997. Esély Mozaik Kiadó, 570+500 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.
A kelt tészták olcsók és kiadósak, de időigényesek. Többféle sütemény készíthető belőlük. Elkészítésüknél ügyelni kell arra, hogy meleg konyhában dolgozzunk, és a felhasználásra szánt liszt ne
legyen hideg.
Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis a méglangyosított tejben kevés cukor hozzáadásával feloldjuk az élesztőt. Amikor a tej felszínére jön az élesztő, hozzákeverjük a többi alkotórészt: az olvasztott vajat vagy margarint, tojást, lisztet. Galuska keménységű tésztát készítsünk.
Minden sütésnél fontos, hogy a tésztát jól kidolgozzuk: a kelt tészta különösen meghálálja a fáradságot. Fakanállal vagy robotgéppel addig kavarjuk, verjük, míg hólyagok képződnek a tésztában. Ezután meglisztezzük a tetejét, és konyharuhával letakarjuk. Addig kelesztgetjük, amíg a tészta tömege a duplájára nő.
Fonott foszlós kalács
50 dkg lisztbe belekeverünk langyos tejjel megkelesztett 2 dkg élesztőt, késhegynyi sót. l egész tojást és egynek a sárgáját, valamint - 4-5 kávéskanál cukorral elkevert - langyos tejet (kb. 2,5-3 dl) . hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott langyos vajat (ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük. (Jól meg kell keleszteni. mert különben megreped.) Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk. Fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd zsírral kikent tepsiben újra megkelesztjük. Fel vert tojás sál megkenve lassú tűzön pirosra sütjük.
Fahéjas és csokoládés kalács
Az előző recept szerint elkészített kalácstésztát három részre osztjuk. Egyik részbe belegyúrunk 1-2 kávéskanál fahéjas cukrot. Összefonjuk úgy, hogy a fahéjas ág mindig középen legyen. Felvert tojással megkenve sütjük. Ugyanígy készítjük a csokoládés kalácsot is, azzal a különbséggel, hogy a fahéjas cukor helyett reszelt csokoládét vagy