Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Richard J.: Oczeánográfia - 1912.

Budapest, 1912. Kir.M. Természettudományi Társulat kiadása, 576 oldal, 1 t. címképpel és 344 szövegközti képpel illusztrálva. Kiadói festett, aranyozott egészvászon díszkötésben, az első táblán kisebb foltok, az előzék-és a címlapon tintával kisatírozva a korábbi pecsét nyoma, egyébként jó állapotban.

Kiadó:
Kir.Magy. Természettudományi Társulat
Kiadás éve:
1912
Kiadás helye:
Budapest
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
576
Nyelv:
magyar
Méret:
16.5x23.5cm
Állapot:
Súly:
1358 g
4700 Ft


"Azoknak a halaknak a fogása, a melyek piaczainkat táplálják és — úgy mint a különböző csoporthoz tartozó állatok partszéli fajai - állandó kereskedelemnek a tárgyai, itt nem tárgyalható, legfeljebb kivételesen és futólagosán. Különben ez egyetlen fejezet, a mely általában tárgyalja a halászat iparát, egy nagy könyvre bővülne; nekünk arra kell szorítkoznunk, hogy röviden ismertessük azokat a közönséges eszközöket, a melyek több-kevesebb módosítás után tudományos kutatásokra elfogadhatók. A többire nézve az olvasónak ama specziális munkákhoz kell fordulnia, a melyek az általános vagy különleges halászatról szólanak.
Mi tehát rövid szemlét fogunk tartani a biológiai óczeánográfia kutatásaiban használatos különböző módszerek és eszközök fölött, a melyekkel az óczeán felszínének, közbenső rétegeinek és fenekének lényeit kifogják. Egyébként meg fogom jelölni azokat a közleményeket, a melyekben szükség esetén az itt nyújthatónál részletesebb leírások találhatók.
A felületi fogásra használatos eszközök. Kézi háló, finom háló stb. A felszínen többé-kevésbbé lassan úszó állatok elfogására, ha a hajó áll, vagy pedig igen lassan halad, hosszú nyél végére erősített kézi háló használható, a mely ugyanolyan szerszám, mint a lepkefogó. A méretek különbözők, úgy a nyél hosszúságára, mint a háló nyílásának és szemeinek nagyságára nézve. A víz fölé többé-kevésbbé magasra emelkedő hajón hosszú-nyelű kézi hálókat használnak és általában olyan hálót alkalmaznak, a melynek szemei a lehető legnagyobbak, a mi még az elfogandó állat méreteivel összefér, mert minél nagyobbak a szemek, annál kisebb a víz ellenállása a hálóval szemben és annál gyorsabban lehet kezelni, a mi gyakran igen fontos a sikerre. Egész sorozat különböző kézi hálókkal kell egy hajónak rendelkeznie. A legegyszerűbb eljárás, hogy különböző szemű lepkefogószerű kis hálókat erős vasdrótkarikára kötünk és a drótkarikát nyúlványnyal látjuk el, a melylyel aztán a többé-kevésbbé hosszú, lehetőleg bambusz- vagy esetleg más pálczára erősítjük. Más hálók tüllből készülnek, olyanból, a milyenek a szúnyoghálók készítésére használatosak; ez igen jól használható; mások megint csalánszövetből készülnek."


Bölcseletek (latin-magyar)

Kedvenc receptjeim-Szárnyasok

Végh Antal: Nyugati utakon

Forisek Péter: A Római Birodalom képes története

Reader's Digest - A természet titokzatos világa

Szili Sándor-Szvák Gyula: A középkori orosz történelem forrásai

Márai Sándor: Napló 1976-1983

Péczely Lajos: Közép-Ázsia-'Aki erre jár, nem tér vissza'

Magyarország állatvilága-Móczár Miklós: Karcsúméhek

Horváth József: Szabadkai és palicsi képes levelezőlapok története 1898-1945

dr. Baranyi Béla szerk.: Sáránd - Fejezetek a település múltjából és jelenéből

Kurucz Gyula: Szeretek , tehát voltam

Jackie Silberg: Baba-móka

Leonard Goldberg: Jégbe zárva

Gyimesi György: A Meru lankáin, vadászélmények

Peter Hein: A klinika II.

Budapest anno és most - Budapest then & now

Móra Ferenc:A fele sem tudomány-Utazás a földalatt

P. Szalay Emőke: A debreceni kerámia

Dr. Mágocsy-Dietz Sándor: A növények táplálkozása-Tekintettel a gazdasági növényekre