Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Szalay Ferenc (szerkesztő): Horgászkalauz-1994

Budapest, 1994. Magyar Országos Horgász Szövetség, 160 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Magyar Országos Horgász Szövetség
Kiadás éve:
1994
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
160
Nyelv:
magyar
Méret:
15x22 cm
Állapot:
Súly:
189 g
690 Ft


"Fenék közelében igyekeztem vezetni a csalit, így időnként ellenőriztem a mélységét. És ha már kézbe vettem a botot, rántottam egyet-kettőt a zsinóron is, hogy táncoljon lent a harmatgiliszta. Már mélyen bennt jártam az un. új ágban - meŰyel a tározó építésekor vágták át az Aranyosi nagy kanyart -, amikor az egyik ilyen rántásomra egy határozott ütés válaszolt. Természetesen azonnal bevágtam, elfeledkezvén arról, hogy a biztos akadás érdekében célszerű az akasztással megvárni a bot görbülését. A meglepetés erejével hatott, hogy éreztem: hal van a horgon. Méghozzá húzásából ítélve, nem is volt olyan rossz hal. Húzgáltuk egymást egy darabig, majd bízva az aránylag erős felszerelésben, emelni kezdtem. Ezt egy darabig hagyta, majd minden addiginál nagyobb erővel tört a fenék felé. Ekkor furcsa dolog történt.
Lehajló botom spicce hirtelen megkönnyebbült, azonban még mielőtt ki- egyenesedhetett volna, ismételten le-hajlott, az orsó fékje pedig megrecs-csent. Olyan volt az egész, mintha új helyre akadt volna a horog. Körülbelül még 5-10 perces fárasztás után sikerült felszínre emelnem a harcsát, s ekkor kezdődött az izgalmas része a dolgoknak. A horog ugyanis nem a szájában, hanem a mellúszója tövében helyezkedett el. Mivel akkoriban még se vágóhorgot, se merítőszákot nem hordtam magammal; tudtam, hogy csak kínlódások árán tudom majd csónakba emelni a halat. Harcsáimat általában kézzel vettem ki, de azoknak szájukban volt a horog, s így könnyű volt megragadni őket. Ez a „hari" azonban egyáltalán nem akart fej felől fordulni, vagy ha mégis, módszeresen csukva tartotta a száját.
Körülbelül az ötödik kísérletnél „hangolódtunk egymásra": ekkor jól jött, kinyitotta a száját, megragadtam és behúztam a csónakba. Ahogy szedtem ki a horgot a mellúszó alól, eszembe jutott az a bizonyos, fárasztás közbeni rándulás, amikor úgy éreztem, hogy átakadt a horog. Elkezdtem vizsgálgatni a halat, s legnagyobb meglepetésemre a szája sarkában egészen friss, roncsolt-szakadt sebet fedeztem fel. Hitetlenkedve néztem: bal szájsarok bal mellúszó... A dolog bármilyen valószínűtlennek is tűnik, a következőképpen történhetett: a már leírt korai akasztás miatt a horog csak a szája szegletében lévő bőrbe akadt. Amikor megpróbált az emelésből visszatörni, s szinte függőlegesen lefelé úszott, kiszakadt a horog addigi helyéről. A kitárt mellúszó azonban megverethette a zsinórt, és a kiszakadt horog ennek tövénél újra foglyul ejtette a halat. Ez óriási szerencse volt. Azt hiszem, keveseknek adatott meg, hogy ily módon kétszer fogják meg ugyanazt a halat. Egyébként, később a mérlegen a harcsa pontosan 13 kg-osnak bizonyult."


Illyés Gyula: Lélekbúvár

Fenyvesi István: Időséta - Szentes, Szeged, Szlávok

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - 2012.

Herczeg Gyula: Olasz-magyar szótár

Frederick Forsyth: Az afgán

Jenny Randles: Ufók (Hogyan lássuk?)

Nagyrábéi falukönyv 2.

John Grisham: Camino sziget

Magyar Statisztikai Zsebkönyv XI. évf. 1942

Czifferszky István: A gemenci bak és más vadászelbeszélések

Sas Péter: Mesélő képeslapok: Kolozsvár 1867-1919

Pók Lajos: A szecesszió

Madách Imre: Az ember tragédiája

Fekete Gyula: Esztendőre vagy kettőre

Bársony István: Délibáb

Krenner István: Jó játék az akvárium

Wass Albert: Az Antikrisztus és a pásztorok-2001.

Bein Károly: A kis bogárgyűjtő

Guy de Maupassant: Egy asszony élete-A Szépfiú-Péter és János

Olaf Groehler: A légi háborúk története 1910-1980