Budapest, 1990. Burda,141 oldal, végig színes képekkel, kiadói karton-kötésben, jó állapotban.
990 Ft
"Sem a fogyókúra alatt, sem később, amikor már a testsúly megtartása a cél, nem kell lemondani a kenhető zsiradékokról sem. A vajkrémek például csak feleannyi zsiradékot tartalmaznak, mint a vaj vagy a margarin, ízük mégis kiváló. Sütéshez azonban egyáltalán nem és főzéshez is csak korlátozottan használhatók. Sütéshez így maradnak az olajok és zsírok, amelyek kalóriaértékét a minimálisan szükséges mennyiség használatával lehet csökkenteni.
Harmadik energiaforrásunk a szénhidrát. Ez szénből, hidrogénből és oxigénből áll, az utóbbi kettő aránya megegyezik a víz molekulájának hidrogén-oxigén arányával. A szénhidrátok egyszerű cukrokból, szőlőcukorból és gyümölcscukorból épülnek fel. Két egyszerű cukormolekula összekapcsolódása adja a rövid láncú háztartási cukrot (pl. répacukor, esetleg nádcukor), több cukormolekula összekapcsolódásakor pedig hosszú láncú cukrok keletkeznek (pl. a keményítő és a cellulóz). A cellulóz egyébként már a rostanyagok közé tartozik, a szervezet nem tudja lebontani, az emésztés szabályozásában, a tartós jóllakottság érzésének kialakulásában mégis fontos szerepet játszik. Előnyét például a rizs fogyasztásakor élvezhetjük, melynek kalóriatartalma magas ugyan, mégis fogyasztó hatású, mert segíti a szervezet vízlebontását. A keményítőket a szervezet az emésztés során cukorrá alakítja. A cukor a vérből szívódik fel. Magas szénhidráttartalmú élelmiszereink közé tartozik a kenyér, a krumpli, a rizs és a tésztafélék. Ezek az ételek laktatóak, mivel emésztési idejük hosszú, és egyszerre csak kis mennyiségben, fokozatosan kerülnek a vérbe, így ezek energiáját jobban kihasználja a szervezet, mint például a cukorét vagy a magas cukortartalmú élelmiszerekét. A cukorféleségek ugyanis gyorsabban termelik az energiát, túlzott fogyasztásuk szinte elárasztja kalóriával a szervezetet. A fel nem használt, felesleges energia nem távozik el a szervezetből, hanem glikogénné átalakulva az izmokban és a májba raktározódik el. Ha ezek a raktárak megteltek, a szervezet zsírrá alakítja át a felesleget, és tárolja."