Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Zsupos Zoltán: Esztár néprajza

Debrecen, 1987. Kossuth Lajos Tud. Egyetem Néprajzi Tanszék, 139 oldal, 28 képpel, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Kossuth Lajos Tud. Egyetem Néprajzi Tanszék
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
963 471 456 0
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
139
Nyelv:
magyar
Állapot:
Súly:
203 g
2490 Ft


"18 kéve volt egy kereszt. Esős időben a legalsó kéve alá kaparékot tettek, vagy felhajtották a legalsó kévénél a búza fejét, így a szalma maradt alul, ezt hívták buktató kévének. A legfelső a pap. „Tedd rá a papot, hogy imádkozzon!" Általában nyugatról jött a vihar, ezért keletnek tették a torzsát, a feje padig nyugat felé csüngött, hogy a szél ne kapjon alá. Sokszor a papnak a farkát, kalászát lekötötték az alatta levő kévéhez, hogy a vihar szét ne vigye.
Ha ritka, rossz volt a termés, nem tudták falhoz vágni, vagy rövid volt az árpa, akkor rendié vágták, majd 3—4 ágú favillával felgyújtották petrencébe, vagyis akkora csomóba, amit egy nagy villával fel bírtak tenni a szekérre. Ha nem vitték be azonnal, ami gabona esetében ritka volt, akkor boglyába naktak. A megdűlt gabonát ellenkező irányból alávágták.
Aratás után a tarlót felgereblyézték, hogy az ott maradt gabonaszálakat összegyűjtsék. Ehhez két méter széles kézigereblyét használtak. Az ember vagy az asszony végezte ezt, de többnyire a nagyobb gyerekekkel csináltatták, akik már elhagyták az iskolát. Az így összehúzott kaparék kis ormóba gyűlt.
A felgereblyézett földre mentek a szegény gyermekek, özvegy asszonyok szedegetni, akik az ott maradt kalászokat gyűjtögették. A szedegetést 3—4 szálanként összekötve a napon megszárították, majd vagy kézzel dörzsölték ki a szemet, vagy súlyokkal verték ki ponyván. Volt, akinek 2—3 mázsa is összegyűlt, s az így nyert búzát a csirkének adták.
Az aratók leginkább nyersszalonnát früstökőltek, ha távol dolgoztak, az volt az ebéd is. De ha nem kellett messze menni, akkor zöldpaszulylevest, tökkáposztalevest vagy rizslevest vittek ki nekik a rakoncásban, s a leves után fánkot ettek. Kereszt alá, hűvös helyre ültek le ebédelni. Nagy melegben különösen szerették az ecetciberét. Ezt a legutóbbi időkig kedvelt savanykás levest úgy készítették, hogy a vízbe ecetet és cukrot tettek, majd kenyeret aprítottak bele. A vizet kőkorsóban, csecseskorsó-ban tartották, abban hidegebb maradt, mint a bádogkannában. Ha elfogyott, a gyerekek hoztak frisset.
Búza hordáskor a szekeret a két keresztfán fektetett két vendégoldallal toldották ki. Száraz időben házivászonból készült ponyvát is terítettek a szekérre, hogy ha a termény a rakodásnál taposódott, a kihullott szem ne menjen kárba. A kévéket vasvillával adta fel az egyik ember, a másik pedig rakta."


A holtak köztünk járnak - Egy testben több lélek élhet

Molnár Gábor: Makk és jaguár

Catharine Parker-Littler: Kérdezd a szülésznőt!

The Caravaners

Végh Antal: Miért beteg a magyar futball? Dedikált!

Várnai Péter: Rösler Endre-2 db. hanglemez melléklettel

Fenyvesi István: Időséta - Szentes, Szeged, Szlávok I-II.

Bánszki István: Szellemi elődeink-A Bessenyei-Társaság kultúra-teremtő nagyjai

Régi Kalevala-Reguly Antal fordítása

Csongrádi Kata: Millió rózsaszál-Dalregény

Kézikönyv a hazánkban forgalomban levő játékfilmekről

Balla Tibor: Szarajevó, Doberdó, Trianon

Éric Deschodt: Attila, a hunok királya

Paul Joannides: A nemi örömszerzés enciklopédiája

John J. Nance: Az utolsó túsz (Világsikerek)

Pákozdi Judit: Fortélyok főzőkanállal

Pechtol János (Szerk.): Vadászévkönyv 1999

A. D. Speransky: A Basis for the Theory of Medicine

John Kalench: MLM sikerkalauz

Balogh István: Ecsedi István élete és munkássága