Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Bagossy Klára: Eredeti magyar alföldi szakácskönyv

Budapest, 2013. Kódexfestő Kiadó, 304 oldal, kiadói papírborítóban, új könyv.

Kiadó:
Kódexfestő
Kiadás éve:
2013
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
978-963-238-069-8
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
304
Nyelv:
magyar
Méret:
14x19.5cm
Állapot:
új
Súly:
252 g
2490 Ft


Kenyérsütés


Hideg időben a lisztet, melyből kenyeret akarunk sütni, jó előre meleg helyre állítjuk. Egy kisebbszerű kenyérhez 3 liter lisztet veszünk. Két kenyérhez 2 marék komlós-korpát számítunk. Ezt l liter langyos vízben egészen széjjelmorzsoljuk (ha van, ne mulasszunk el egy fürt fehér szőlőt és fél marék korpás lisztet is adni hozzá); azután letakarjuk s meleg helyen meghagyjuk kelni. Ekkor tökéletes, ha feljött s a teteje meghasadozott. A lisztet a teknőnek egyik végében összenyomjuk s csak annyi helyet hagyunk, hogy a kovász elférjen, a komlós korpát leöntjük szitára s gyengén kinyomjuk, fél liter langyos vizet öntve rá s azzal jól kimossuk; azután egészen kinyomjuk kéz közt, hogy semmi vízrész ne maradjon benne. Az így nyert komlós-korpa levet a teknő végébe öntjük és liszttel kovászt kavarunk belőle, melyet jól kidolgozunk és melegen letakarva 4 óra hosszáig kelni hagyjuk. Ekkor 2 fél, marék sót vízben felolvasztunk és langyosán a kovászra öntjük s apránként a lisztet közzé dagasztjuk, ha még víz szükségeltetik hozzá, azt már melegebbet veszünk mint a kovászra. Ennyi mennyiséget (két kenyérhez valót), elég 0,75 óráig dagasztani. Ekkor ismét letakarjuk és l óráig hagyjuk kelni. Ekkor két részbe vágjuk és kenyérformára kicipózva, szakasztókendővel leterített kosárba tesszük és a tetejét liszttel megszórva, a ruha szélét rátakarjuk s ismét meghagyjuk kelni. A kosárban már 0,75 óra alatt egészen jól megkel. Ekkor betesszük sülni a kemencébe, ahol 1,5 óra alatt sül meg. Ha háznál van sütőkemence, egy órával azelőtt kell a fűtéshez kezdeni. Amikor már fehér a kemence feneke és szikrákat szór a szénvonó alatt: akkor van jól befűtve. Ekkor a tüzet ki kell belőle húzni és vízbe mártott seprűvel tisztára kell seperni. Azután egy kevés időre még az előtét feltesszük, azután a kenyeret óvatosan, sütőlapáton bevetjük.


Laurent Gounelle: A férfi, aki boldog akart lenni

Luby Margit: Népmondák Szabolcs-Szatmárból

Polgári peres eljárások-Szerk.Dr. Gáspárdy László

Halász Előd: Magyar-Német kéziszótár

Frank Geron: Átkelés

Teddy Wayne: Jonny Valentine szerelmes éneke

Andrei Makine: Keletsirató

Władysław Szpilman: A zongorista

Hatvany Lili: Ételművészet, életművészet

Tóth Endre: Bizalmas vallomás-Dedikált!!

John Galsworthy: Forsyte-saga I-II.

Báró Eötvös József: A nővérek

H. Kolba Judit - Hapák József: Egyházak kincsei Magyarországon

Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság

Móricz Zsigmond: Rokonok

Debrecen története 1693-1849-2. kötet

Pitrik József, Ulcz Gyula: Társadalmi-gazdasági mozaikok az uniós kapcsolatok tükrében

Lambrecht Kálmán: Herman Ottó élete

Gyionyiszij (Az egyetemes festészet mesterei)

Bíró-Weller: Angol-magyar kéziszótár