Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Bogyós gyümölcsűek termesztése

Budapest, 1973. Mezőgazdasági Kiadó, 156 oldal, szövegközti ábrákkal illusztrálva, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Mezőgazdasági
Kiadás éve:
1973
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
156
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x19.5cm
Állapot:
Súly:
214 g
1690 Ft


"A bogyók puha húsállománya, illetve gyors megpuhulása a szállítást is erősen megnehezíti. A forró napsütésben szedett, felmelegedett gyümölcs gyorsabban túlérik, levet ereszt, és hamarabb romlik. A nyersfogyasztásra vagy mélyhűtésre szánt gyümölcsöt ezért előnyösebb a hűvösebb reggeli és esti órákban szedni.
A leszedett gyümölcsöt ne hagyjuk napsütött helyen, hanem elszállításig is igyekezzünk árnyékos helyen tartani. Természetes árnyék hiányában érdemes a gyűjtőhelyeken ideiglenes színeket felállítani. A leszedett málna még lehűtve is csak rövid ideig, néhány napig tárolható, ezért a nyersfogyasztásra szánt árut igyekezzünk a legrövidebb időn belül a fogyasztóhoz juttatni.
A frissfogyasztásra kerülő málnát általában kisméretű (25—40 dekás) kartondobozban vagy műanyag tálcában hozzák forgalomba. A minőség megóvása, az átrakásból eredő törődés elkerülése érdekében a gyümölcsöt közvetlenül ezekbe a kis tálcákba, dobozokba szedjük. A szedést megnehezíti, ha e'gyik kezünkben a dobozt kell tartanunk, ezért a szedés hatékonyabbá tétele érdekében célszerű földre helyezett vagy testre függeszthető szedőedény-tartókat alkalmazni. A testen hordott szedőedény-tartókba 2, a földre állított tartókba 4—6 tálca helyezhető el. A szedőedény-tártókból a tálcákat szállító rekeszekbe rakjuk át. A sorokban megtelt szállítórekeszeket kézzel vagy erre a célra jól bevált kétkerekű kis szállítókocsikkal vihetjük ki a tábla szélén levő gyűjtőhelyre.
A nyersfogyasztásra szánt áruba ne szedjünk bele túlérett, puha szemeket. Kis tálcák hiányában a gyümölcsöt közvetlenül a lapos rekeszekbe is szedhetjük, de csak vékony rétegben, mert különben a gyümölcs megnyomódik, levet ereszt.
Az ipari feldolgozásra szánt áru szedése kevésbé kényes, ezért nagyobb űr-tartalmú edényekbe, vödrökbe szedhetjük. A feldolgozás időpontjára is kevésbé kényes, ezért a nap minden szakában szedhető. A hordós málnát többnyire még a helyszínen tartósítják, a felvásárló konzervüzemek előírása szerint, és így szállítják a feldolgozás helyére.
A szedés meggyorsítása és a kézi munkaerőigény csökkentése érdekében hazánkban és külföldön is kísérletek folynak a szedés gépi megoldására. Hazánkban a Kertészeti Egyetem Gépesítési Tanszékén alakítottak ki málnará-zógépet, amelynek kipróbálása most van folyamatban."


Benjamin Percy: Vörös hold

Colleen McCullough: A gránitember

Nimród vadászújság 1981.

Országh-Magay-Futász-Kövecses: Angol-Magyar szótár

Shakespeare összes művei I-VII.

Bencze Tibor L.: A TV-vevőkészülék műszerei és mérései

Jakupcsek Gabriella: Hepehupa

Puskel Péter: Emléklapok a régi Aradról

Sven Hedin: Ma Csung-Jin menekülése

Hillary Rodham Clinton: Élő történelem

Perjes Erzsébet: Foltvarrás - Patchwork

Magyarország állatvilága-Dr. Balogh J.-Dr. Mahunka S.: Atkák XV.

Andy McNab: Az orosz battlefield 3

Farkasházy Tivadar: Overdose-A veretlen 11

Maurice Druon: Korona és méreg

Homor Imre: Esztergom nevezetességei

Pataki Balázs: Örmények - Az örmények életéből

Körkép 83-harminc mai magyar elbeszélés

Reader's Digest - Természetbarátok kézikönyve

Charles Bukowski: Ponyva