Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság

Budapest, 1994. Magyar Könyvklub, 199 oldal, kiadói karton-kötés, jó állapotban.

Kiadó:
Magyar Könyvklub
Kiadás éve:
1994
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth
ISBN:
963 8224 52 5
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
199
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x20 cm
Állapot:
Súly:
348 g
990 Ft


"A búzát 9-10 ezer évvel ezelőtt, a Földközi-tenger termékeny keleti partján már termesztették. Mintegy négyezer év elteltével az egyiptomiak nagyon magas szintre emelték a búza feldolgozását. Innen valamikor időszámításunk kezdetén Rómán keresztül került a gallokhoz és a britekhez. A gyarmatosítások idején a Föld minden részére eljutott.
A „finomliszt" készítésekor eltávolítják a búza csíráját és héját (korpát), pedig mindkettő gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. Előző kötetünkben a búzakorpáról szóltunk részletesebben, most a búzacsírát vesszük sorra.
A keleti orvostudományok a szervezet egyik legjobb erősítőjeként már sok éve használják a búzacsírát. Igazi felfedezése azonban csak az utóbbi évtizedekben kezdődött. A népi orvoslás a petefészek működésének serkentésére, vetélés és koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes eseteiben, megnövekedett prosztata visszafejlődésére, perifériás vérkeringési zavaroknál, idegerősítőként és magas vérnyomás esetén a szervezet méregtelenítésére, öregedést gátlóként, rák megelőzésére a rendszeres búzacsíra-fogyasztást javasolja.


Élettani hatásai, összetétele


Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin- és trigliceridszin-tet.
Francia kutatók vizsgálták a búzacsíra hatását 19 kórosan magas vérkoleszterin-szintű betegen, akik közül l l-nek a trigliceridszíntje is magas volt. Az addig megszokott étrendjükbe kellett napi 20 gramm búzacsírát beiktatni. 4 hét elteltével a nyers búzacsíra 9%-kai csökkentette a teljes vérkoleszterinszintet, és 20%-kai a VLDL-koleszterin-szintet. Ezután következett egy 14 hetes periódus, melynek során u napi búzacsíra-fogyasztás 30 grammra emelkedett. Az eredmény: a teljes vérkoleszterinszint 7,2%-kai, az LDL-koleszterin-szint pedig 15%-kal csökkent, mindemellett a vér trigliceridszintje 1196-kal mulatott alacsonyabb értéket. Ezen eredmények alapján javasoljuk a búzacsíra rendszeres fogyasztását nemcsak magas koleszterin- és trigliceridszintű betegek, hanem egészséges emberek számára is."


Laurent Gounelle: A férfi, aki boldog akart lenni

Luby Margit: Népmondák Szabolcs-Szatmárból

Polgári peres eljárások-Szerk.Dr. Gáspárdy László

Halász Előd: Magyar-Német kéziszótár

Frank Geron: Átkelés

Teddy Wayne: Jonny Valentine szerelmes éneke

Andrei Makine: Keletsirató

Władysław Szpilman: A zongorista

Hatvany Lili: Ételművészet, életművészet

Tóth Endre: Bizalmas vallomás-Dedikált!!

John Galsworthy: Forsyte-saga I-II.

Báró Eötvös József: A nővérek

H. Kolba Judit - Hapák József: Egyházak kincsei Magyarországon

Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság

Móricz Zsigmond: Rokonok

Debrecen története 1693-1849-2. kötet

Pitrik József, Ulcz Gyula: Társadalmi-gazdasági mozaikok az uniós kapcsolatok tükrében

Lambrecht Kálmán: Herman Ottó élete

Gyionyiszij (Az egyetemes festészet mesterei)

Bíró-Weller: Angol-magyar kéziszótár