Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Szőnyi Ottó: Régi magyar templomok - 1934.

Budapest, 1934. Műemlékek Orsz. Bizottsága és a Magyar Könyvbarátok kiadása, 35, 41-243 l. (hibás lapszámozás), egészoldalas és szövegközti képanyaggal gazdagon illusztrálva. Négynyelvű címlappal és bevezető szöveggel. Kiadói, gerincén aranyozott egészvászon-kötésben, belül tiszta lapokkal, jó állapotban.

Kiadó:
Műemlékek Orsz. Bizottsága és a Magyar Könyvbarátok
Kiadás éve:
1934
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Királyi Magyar Egyetemi Nyomda
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
243
Nyelv:
magyar
Méret:
23x31cm
Állapot:
Súly:
1212 g
4900 Ft


"Magyarországon a keresztény templomépítés kezdete az első királynak, Szent Istvánnak térítői működéséhez fűződik, amivel nem akarjuk annak lehetőségét kétségbevonni, hogy a pannonhalmi monostornak és templomának építését 996-ban még Géza fejedelem kezdte meg és viszont abba a túlzásba sem akarok esni, hogy valamennyi templomot, mely az ő korában épülhetett, az ő nevéhez fűzzem. Így a székesegyházakat biztosan az érsekek és püspökök építették, a király csak a fölszereléshez járult hozzá. Több-kevesebb bizonyosággal neki tulajdonítható a pécsváradi, zalavári, bakonybéli bencés monostortemplomoknak és a székesfehérvári és óbudai káptalani egyházaknak építése. A pogány magyaroknak nem voltak templomaik. De azért a templomépítés nem volt teljesen külföldi import. A régebbi leletek bizonyítják, hogy a későbbi magyar földön már a rómaiak korában elterjedt a kereszténység és kétségtelennek kell tartanunk, hogy az itteni római provinciák kereszténysége nemcsak a halotti kultuszhoz tartozó templomokat épített, amelyeknek nyomait megtaláltuk, hanem a közistentisztelet megtartására alkalmas épületekről is gondoskodott. Ugyanabban a kilencedik században, amelyben a magyarok honfoglalása lezajlott, a Dunántúlon Liutprand salzburgi érsek több templomot szentel, Privina fejedelem pedig ugyancsak egyházak emelése körül serénykedik. Nem tudjuk persze azt, hogy ezek a templomok mind tartós anyagokból voltak-e építve és így Szent István korára fennmaradhattak-e és ha fennmaradtak - legalább töredékesen, - a kereszténységre térő magyarok felhasználták-e azokat. Erre a kérdésre még az őskeresztény és frank korszakbeli szakrális építmények maradványaival bíró és ebben egyedülálló Pécs emlékei alapján sem lehet biztos feleletet adni, mert a frankok által felhasznált őskeresztény római temetői templom, a cella trichora egyik apsisának alapfalára a Szent István vagy Péter király korában épült székesegyház délnyugati tornya rá van építve."


Magas-Bakony TK Boroszlán tanösvény

Kevin J. Anderson, Dean R. Koontz: A tékozló fiú – Frankenstein-trilógia I.

H. G. Wells: Új világ a régi helyén

Klasszikus spanyol drámák I-II. (Helikon Klasszikusok)

dr. Kasza Sándor: Kunszentmiklós - A XXI. század küszöbén

Dankó Imre-Korek József: Kötegyán

Világjárók-A. Phillip: Ausztrália honalapítói

Shakespeare album

Emelt szintű magyar szóbeli érettségi-2005

Balsay Endre-Balsay Sándor: Hansági égeresek

Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok, sivatagi vadásznapló

500 új kötésminta: leszámolható rajzokkal

Magyarföld és népei eredeti képekben

Arany János: Buda halála

P. Szabó József: 72 nap a Távol-Keleten

Eric Knight: Légy hű magadhoz

Passuth László: Négy szél Erdélyben

Dr. Dikán Dóra: Az 1956-os forradalom utáni megtorlás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei dokumentumai-I/1. A nagykállói járás

Honoré De Balzac: A völgy lilioma

Dr. Móczár László: Az állatok gyűjtése