Nagykőrös, 1935. Dajka Lajos Könyvnyomdája, 15 oldal, könyvtári bélyegzővel, kiadói papírborítóban, kisebb foltok a borítón, egyébként jó állapotban.
Kiadó:
Dajka Lajos Könyvnyomdája
Nyomda:
Dajka Lajos Könyvnyomdája
"Először is a kerti termények ma egészen más szerepet töltenek be az ember táplálkozásában, mint hajdan, vagy csak a világháború előtt is.
Miként tudjuk az utóbbi évek alatt a táplálkozás tudománya forradalmi változáson ment keresztül, amelynek eredményeképen a friss állapotban fogyasztható gyümölcs, saláta és zöldségféle elsőrendű élelmezési cikké lépett elő. Ez a nagy változás annak következménye, hogy a modern biokémia megállapította, hogy az ember életerejének fenntartásához, egészségének megóvásához és bizonyos betegségek elkerüléséhez feltétlenül szükséges vitaminban gazdag tápanyagok fogyasztása. A vitaminok biztosítják a szervezet részére a növekvés lehetőségét és védekező erőt kölcsönöznek a legtöbb betegséggel szemben. Ez a titokzatos vitamin pedig nagy mennyiségben csak friss kerti termékekben található.
De fontosak Nagykőrös termékei az ország fizetési mérlege szempontjából is, 1931-ben Magyarország gabonafélékből 53 millió pengőt árult a világpiacon és ugyanekkor apróállat termékért (baromfi, tojás, toll, vad. hal, méz stb.) 87 millió, gyümölcsért 12 millió, idénycikkekért 14 millió pengő jött be az országba. Ez a körülmény azt mutatja, hogy országos érdek, hogy Magyarország kistermék exportpiacai (Nagykőrös, Kecske-Gyöngyös stb.) minél nagyobb forgalmat bonyolítsanak le, mert az itt kapható agrár termékek azok, amelyeket ma szívesen vásárol tőlünk egész Európa."