Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Acsay Judit (szerk.): Szabás-varrás Burda módra

Budapest, 1990. Modell Kiadó, 168 oldal, kiadói karton-kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Modell
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth
ISBN:
963 02 8767 6
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
168
Nyelv:
magyar
Méret:
21.5x28cm
Állapot:
Súly:
835 g
1690 Ft


"Az egyes szabásmintarészek számának kikeresését a szabásminta ív szélén szereplő keresőszámok segítik.


Jelöljük meg a varrási utasításban szereplő fontosabb pontokat: 116-os méret, kiszabandó részek 39-től 42-ig a B szabásmintaíven találhatók: piros kontúr > > >. A vastagon nyomott számok, az úgynevezett jelzőszámok (39, 40 stb.) jelölik az egyes kiszabandó részeket. Ezek egyben lehetővé teszik a kiszabandó részek beazonosítását a szabásmintaíven is. A páratlan keresőszámok a szabásmintaív felső, a páros számok az ív alsó szélén találhatók (l. a 2. ábrát is). A szabásmintaíven a keresőszámoktól függőlegesen lefelé vagy felfelé elindulva találhatjuk meg a hozzá tartozó kontúrt és a szabásminta jelzőszámát. Ügyeljünk arra, hogy mindig a megadott szabásmintaíven keressük az egyes részeket. A 2. ábra a 2. modell 42-es számú elejepánt szabásmintáját illetve jelzőszámát és keresőszámát mutatja.


A modellrajz


elöl- és hátulnézetben mutatja be a modellt. Ide minden olyan varrást, szűkítőt és zsebet is berajzolunk, amelyek a fényképeken esetleg nem láthatók elég jól. Egy-egy modell több változatát A modell, B modell stb. jelzéssel különböztetjük meg.


A kiszabandó részek


ábrája a méretarányosan kicsinyített szabásmintarészeket mutatja, és lehetővé teszi a részek mennyiségének és az egyes részek formájának gyors áttekintését. A kiszabandó részeken a szabásmintába rajzolt valamennyi vonal, jelölés a számjel szerepel. A varrásvonalak mellett levő számok az un. illesztési számok, és azt mutatják, hogy az egyes részek melyik ponton csatlakoznak majd egymáshoz az összevarráskor. A varrásnál a számjeleknek találkozniuk kell!
Ha valamelyik szabásmintarészt meg kell hosszabbítani, a hosszabbítás irányát nyíl és szaggatott vonal jelzi. A vonal végén cm-ben adjuk meg a hosszabbítás mértékét (l. a 3. modellt a 146. oldalon). A több méretben megadott modelleknél jelöljük meg, hogy melyik felfektetési rajz tárta l m azzá a saját méretünknek megfelelő kiszabandó részeket. Az egy-egy szabásminta részben A és B betűkkel határolt kettős vonal azt jelenti, hogy ez a rész nem fért fel a szabásmintaívre, és ezért két részre osztottuk fel: például a 27. modell 44-es méreténél 39 és 39a részre. Lemásolás és kivágás után ezeket a részeket a kettős vonal mentén ragasszuk össze úgy, hogy a két rész az A betűvel jelölt pontokon csatlakozzon egymáshoz, így a B betűvel jelölt pontok is automatikusan találkoznak. Az anyaghajtást szaggatott vonal jelzi. Ez azt jelenti, hogy az adott szabásmintarésznek csupán a fele szerepel a szabásmintaíven. "


Németh László: Az emberi színjáték

Vermes Ernő: Bihar Vármegye tiz évvel Trianon után

Georges Oudard: Nagy Péter a cárok cárja

Katona Imre: Habán művészeti emlékek Magyarországon

Theodor Fontane: Jenny Treibel - Stine

Cserháti Sándor: Általános és különleges növénytermelés I. kötet

Eötvös Károly munkái - A balatoni utazás vége

Móra Ferenc: Sokféle-Utazás a föld alatti magyarországon

Savoyai Lajos Amádé: A Ruvenzori

Slatin Rudolf: Tűzzel-vassal a Szudánban

Lévai Katalin: Párnakönyv és más mesék

Bölsche: Szerelem az élők világában I-II.

Ben Hogan: A golf - A golfjáték alapjai

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Szerelemről álmodozva (olasz szerelmes versek)

Takács Erika: Magyarország krónikája a honfoglalástól az új demokráciáig

Magyarország állatvilága-Dr. Majer József: Katonalegyek-Gömblegyek

Budapest anno és most - Budapest then & now

Fekete Gyula:A falu szépe-A hű asszony meg a rossz

Hóman Bálint: Szent István - 1938