Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Eötvös Károly: A ki örökké bujdosott és egyéb elbeszélések

Budapest, 1910. Révai Testvérek, 316 oldal, kiadói, szecessziós-sorozatkötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Révai Testvérek
Kiadás éve:
1910
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pallas R.-T.
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
316
Nyelv:
magyar
Méret:
13.5x20cm
Állapot:
Súly:
345 g
2900 Ft


"Az éjszakákat a pusztán töltötték. Nukhár bej sátor alatt, cserkeszei és a francziák pedig szabad ég alatt. Lovaikat egész éjjel vezetéken kellett legeltetni, mert kötelük nem volt, hogy kipányvázhatták volna őket. A francziák mégis nyugodtan töltötték mind a nappalt, mind az éjszakát, csak az esett nehezükre, hogy ivó vizük meglehetős sós volt.
Másnap, mint az előző napon is, újra megtettek mintegy 35—40 versztnyi utat. Néhány sós tavat átgázolva és kikerülve, végre kiértek a pusztából s estére elérték Szadováját, mely félig kozák, félig tatár városka s mely már hegyes és erdős vidéken fekszik.
Innentől kezdve minden különös baleset vagy kaland nélkül tíz napig utaztak egyfolytában mindig dél felé s hátrahagytak vagy kétszáz versztnyi utat. Pryutnája mellett egy nagy tavon kellett átgázolniuk, melynek közepén egy buja fűvel benőtt szigeten vezetett útjok. Miután lovaik a tíz napi útban a gyér és aszú fű miatt igen lesoványodtak és elerőtlenedtek: itt e szigeten tartottak két napi pihenőt. Egy lovuk mégis beleveszett az iszapba, úgy hogy egy franczia kénytelen volt egyik erősebb lovon másik társa mellé ülni, hogy tovább mehessenek. Egy tanyán kozákoktól vettek egy lovat 12 rubelért s augusztus elejére elérték Derbetovszkóját, egy folyó partján fekvő kozák városkát.
Itt megváltoztatták útjuk irányát. Letértek a dél felé vezető járt útról s nyugotra fordultak félig dombos, félig puszta vidéken, itt-ott ligetes dombokon, homok-buczkákon, úttalan irányban. Nukhár bejnek és légényeinek csodálatos helyismerettel és tájösztönnel kellett birniok, hogy e lakatlan vidéken el nem tévedtek.
Három napi bolyongás után végre a Manics folyamhoz értek, melyen egy mellékfolyó beömlésénél gázlót találván, szerencsésen átgázoltak. A következő napon egy kozák városba, Medvieszjébe értek, hol egy sajátságos balesetet alig tudtak kikerülni.
Midőn ugyanis a városon át lovagoltak, hogy a város nyugoti oldalán fekvő szállóhelyen megtelepedjenek, egy kozák legény rugtatott utánuk azzal a parancscsal, hogy menten siessenek a kormányzó úr elé. Nukhár némileg meg volt lepve, a francziák pedig megijedve, noha Nukhár tudni látszott, hogy Medvieszjében nem székel kormányzó."


Magyar Katolikus Írók Könyvei-Harsányi Lajos: Zúgó Márton

Csiffáry Tamás: Isztria-Az Adria gyöngyszeme

Mitch Earleywine: Marihuána - A tudomány álláspontja

Dr. Cserey Adolf: Növényszótár

Dercsényi Dezső-Zádor Anna: Kis magyar művészettörténet

Tiere sorgen vor-Német képes album állatokról

Szőnyi Ottó: Régi magyar templomok

Dr. Gábor László: Épületszerkezettan I-III.

Gárdonyi Géza: Az én falum - Egy tanító feljegyzései

Nick Vujicic: Megállíthatatlan-A cselekvő hit fantasztikus ereje

Sterbetz István: Élő múzeumok

Eörsi Anna: Az internacionális gótika festészete

Kun Miklós: Buharin

Werner Kahle: SH atlasz - Anatómia III.

Garas Klára: A velencei settecento festészete

P. Howard: Légiós regények

Bot György: A Debreceni Orvostudományi Egyetem története

Konrád György: A Közép tágulása - Gondolkodás Európáról

Szabó István: Gépelemek

L. Ron Hubbard: Dianetika