Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Eperjesi-Kállay-Magyar: Borászat

Budapest, 2000. Mezőgazda Kiadó, 547 oldal, 213 ábrával illusztrálva, kiadói karton-kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Mezőgazda
Kiadás éve:
2000
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
3.
Nyomda:
Egyetemi
ISBN:
963 9239 42 9
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
547
Nyelv:
magyar
Méret:
17.5x24 cm
Állapot:
Súly:
1050 g


"A minőségnek az idézett filozofikus hangvétellel szemben a bor esetében - amely speciális élelmiszer-ipari termék, elsősorban élvezeti cikk - lehetőleg egzaktabb, gyakorlatiasabb meghatározása szükséges. Napjainkban a minőség fogalma pozitív tulajdonságot, az átlagból való kiemelkedést jelent, így, vállalva némi pontatlanságot is, azt a véleményt vallhatjuk, hogy minőségi bornak az tekinthető, amely pozitív megkülönböztetésre érdemes értékekkel rendelkezik. Hogy ezek az értékek miképpen nyernek teret a széles szakmai közvéleményben és a borfogyasztók körében, az minden más élelmiszer-ipari terméktől merőben eltérő sajátosságoktól függ.
A borral kapcsolatban ugyanis minőségről és hiteles minőségről beszélhetünk, amely két különböző kategória. Minőség fogalmán (bárhonnan is származzék az ital) a bor kellemes harmóniáját, finom élvezeti értékét értjük, míg a hiteles minőségben feltétlenül megjelenik egy-egy kiváló - gyakran világhírű - borvidék, olykor dűlő és a mindezeket megjelenítő szőlő- és bortermelő gazda neve is. Minél kisebb, a kedvező mikroklíma előnyeit magában foglaló, elismert szőlőbirtokról és a hagyományokat tisztelő, a minőségből jottányit sem engedő szőlősgazdáról esik szó, annál hitelesebb a bor minősége és magasabb az ára. Egyidejűleg a magas szakmai színvonalon működő borászati nagyüzemek is megtalálják a módját, hogy adott borvidéken az integrált szőlőtermesztéssel termelt szőlőből kiváló borokat készítsenek és gazdaságosan értékesítsék azokat így alakul ki a szőlő- és bor ágazat kerek összképe, ritmusa.
Visszatérve a bor minőségének kialakulásában döntő szerepet játszó borszőlő minőségére, megállapítható, hogy azt számtalan tényező együttes hatása alakítja ki."


Igali Mészáros József: A hal, a horog és az ember-1. kiadás!

John Man: Attila a barbár király

Orosz István: Hagyományok és megújulás

Erdős József: A heidelbergi káté, 1914.

Reader's Digest - Hogyan győzzük le a rákot?

Réthey-Prikkel Miklós: Az igaztörténet (Folklór és etnográfia 58.)

Szepesy László: A kromatográfia és rokon elválasztási módszerek...

Zuzana Beranová: Joy Adamson - A long safari from Opava to Kenya

Paul Roland: Helyszínelők - A bizonyítékok nyomában

A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei - A Balatonmellék palaeontológiája I.

Wass Albert: Csaba

Arany János: Toldi (trilógia)

Somogyi Vilmos-Dr. Molnár Imre: Pataky Kálmán-Hanglemezzel

Déry Attila: Belváros - Lipótváros - V. kerület-Budapest építészeti topográfia 2.

Oláh György: Három millió koldus

Liz Palika: Leben mit Bartagamen. Der ausführliche Leitfaden für die Haltung von Bartagamen,

Stephen King: Rémület a sivatagban

Molnár Gábor: Én kedves Amazóniám

Barkuti Jenő: Lemezszabási példatár

Tóth Endre: Bizalmas vallomás-Dedikált!