Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Fekete István: Vadászatok erdőn, mezőn - 1987.

Budapest, 1987. Mezőgazdasági Kiadó, 279 oldal, kiadói egészvászon-kötésben, a papírborító széle szakadozott, a könyv jó állapotban.

Kiadó:
Mezőgazdasági
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi
ISBN:
963-232-482-X
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
279
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x20cm
Állapot:
Súly:
339 g


"Uhuzásból voltam hazatérőben. Egész füzér szürkevarjú és szarka lógott az uhus kosarat vivő gyerek kezében. Különös jó napom volt. Soha nem tapasztalt hevességgel támadták az uhut, és browningommal arattam a károgó csődületben. Akkor röptették ki fiaikat a szürkevarjak, és a fészkelőhelyhez közel, egy domboldalban állítottam ki az uhut. Ennek tulajdonítottam a nagy ribilliót, amit fészkeik közelében az „ellenség" feltűnésére csaptak.
Mondom, hazafelé mentünk, amikor figyelmes lettem egy újabb varjúgyülekezetre, mely egy magányosan álló nyírfán szidott valamit.
Bagoly - gondoltam. De űzött a kíváncsiság: milyen bagoly lehet? Egy ornitológus barátomnak lángbagolyköpeteket ígértem. Reménykedtem, hátha az lesz. De olyan furcsán, vízszintesen ült, ahogy bagoly nem szokott.
Közeledtünk. A varjak már elhallgattak, felénk figyeltek, de jól, lövésre bevártak. Nem átallottam közibük durrantani. Kettő lefordult, a „bagoly" pedig elkezdett szárnyaival verdesni, de a fán maradt. Ekkor már odaértünk. Legnagyobb csodálkozásomra egy héját látok az ágak között valósággal feküdni. Szárnyaival ismét repüléshez készülődött. Lelőttem. Fennakadt, de a gyerek lehozta. A héjának mindkét lába hiányzott. Mintha a comb alatti forgókban borotva vágta volna el. Sokáig tűnődtem aztán, hogy miféle csapda lehetett, amely szegény madarat ennyire csúffá tette, amíg egy kihallgatott párbeszéd megoldotta a kérdést.
Már csépeltünk, amikor egy ölyv karingózott igen magasan a gép fölött. Megszólal az egyik kocsis:
- Nédd a kányát a! Ennek is a kovács baltája kőne!
Megkérdeztem, hogy miért kellene a kányának a kovács baltája. Erre aztán megtudtam, hogy a kovács patkánycsapdával fogott egy héját, melyet egy levágott rigón talált falatozva. A héját elzavarta, és csapdáját a rigóval csalizta fel. A héja visszajött a prédára, s ez lett a veszte. A kovács - akinek majorságába ez a héja állítólag be-becsapott - fogta az alig sérült madarat, és hogy ne foghasson több csirkét, mindkét lábát baltával a tőkén levágta. Aztán - nemes bosszúját kielégítve a megcsonkított madarat eleresztette.
Ez az eset kb. egy héttel azelőtt lehetett, hogy én a héját lelőttem. Akkor már mindkét csonk üszkös volt, a csontvégek elkoptatva, földdel tele, és a hús felszaggatva.
Ha akkor a kovács közelemben van, hát azt hiszem, meggondolatlanságra vetemedem. Másnap aztán levettem róla a keresztvizet. Azt hiszem, azóta se tévedt sebészi terekre..."


William J. Locke: Derelicts

Luigi Ceragioli: Alakformáló torna

Cornelius Ryan: A leghosszabb nap

Dan Millman: A békés harcos szent utazása - Az elveszett évek

Debra Doyle-James D. Macdonald: A főkirály leánya

Szegő Júlia: Embernek maradni-Bartók Béla életregénye

Robert Merle: Francia história

dr. Pelikán József: Statika

Marek Halter: Lilah könyve

Földi Pál: Legendás repülők

Lawrence Sanders: McNally dilemmája

Eric Knight: Légy hű magadhoz

Benedek Elek: Többsincs királyfi

Melissa Hill: Kívánj bármit

Otto Strasser: És ezért még fizetnek is... Életem a Bécsi Filharmonikusok között

Joy Adamson: A pettyes szfinx

Herbert Januschkowetz: Madáretetők

Dominic Bliss: Erbstein Ernő az elfeledett futballhős

Híres kísértettörténetek - A világirodalom klasszikusai

Paul Féval: A Fekete Brigád