Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Lajtos Árpád: Emlékezés a 2. magyar hadseregre 1942-1943

Budapest, 1989. Zrínyi Kiadó, 275 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Zrínyi
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
275
Nyelv:
magyar
Méret:
11.5x18cm
Állapot:
Súly:
185 g
1490 Ft


"Kontz a tájékoztatást a beérkezésem előtt lezajlott események rövid ismertetésével kezdte. Ezután jellemezte a 2. magyar hadsereg október 26-i helyzetét, majd foglalkozott a hadsereg-parancsnokság vezetési lehetőségeivel, a hadseregpárancsnok,-vezérkari főnök, hadműveleti osztály beosztott vezérkari tisztjeinek személyi jellemzésével. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban,- a hadseregparancsnokság mellé rendelt német összekötő törzzsel, annak parancsnokával és beosztott vezérkari tisztjeivel.
A hadsereg helyzete:
Most már önámítás lenne azt hinnünk, hogy á hadműveleteket, azok vezetését illetően meglenne az önálló elhatározások, tervalkotások és cselekedetek lehetősége. A felső vezetés (hadsereg, hadtest és hadosztály) tényleges működési területe arra szorítkozik, hogy végrehajtsa, ill. végrehajtassa a merev német parancsokat. Valójában mi magyarok, de a többi szövetséges hadsereg is, a németek szemében, nekik politikailag és katonailag alárendelt segédnép vagyunk. A szovjet—orosz hadszíntéren legutóbbi időben kialakult helyzet nem kecsegtet javulással. Kontz így fejezte ki magát: „a háború most kezdődik igazában." A jelek szerint a hadműveleti kezdeményezés kezd átcsúszni a szovjet kezébe. Alighanem előbb-utóbb olyan erőpróba elé leszünk állítva, amelyet sikeresen kiállni csak akkor tudunk, ha mind a hátországunktól, mind a németektől idejében megkapjuk a kellő erősítést. Az eddig tapasztaltak szerint azonban erre kevés a kilátás.
Mit várhatunk a csapattól, vagyis a harcos katonáktól? Itt nincs helye az önámításnak. A magyar történelem hőseinek példájára hivatkozni, a becsületes vezetésnek csak akkor szabad, ha mindent megtett a katonák mindennapi életének fenntartásáért, azaz: élelem, ruházat, védelem az időjárás viszontagságaival és egészséget veszélyeztető egyéb fenyegetésekkel szemben, harcához pedig megadta az életének megvédéséhez szükséges hatékony eszközöket. Ezeréves történelmünk során egy-két kivételtől eltekintve valóban kifejezett védelmi, honvédelmi háborúkat kellett folytatnunk, ilyenkor természetesebb, hogy az egyszerű katona az erejét meghaladó feladatok teljesítésében is helytáll, áldozatkész. "


Bölcseletek (latin-magyar)

Kedvenc receptjeim-Szárnyasok

Végh Antal: Nyugati utakon

Forisek Péter: A Római Birodalom képes története

Reader's Digest - A természet titokzatos világa

Szili Sándor-Szvák Gyula: A középkori orosz történelem forrásai

Márai Sándor: Napló 1976-1983

Péczely Lajos: Közép-Ázsia-'Aki erre jár, nem tér vissza'

Magyarország állatvilága-Móczár Miklós: Karcsúméhek

Horváth József: Szabadkai és palicsi képes levelezőlapok története 1898-1945

dr. Baranyi Béla szerk.: Sáránd - Fejezetek a település múltjából és jelenéből

Kurucz Gyula: Szeretek , tehát voltam

Jackie Silberg: Baba-móka

Leonard Goldberg: Jégbe zárva

Gyimesi György: A Meru lankáin, vadászélmények

Peter Hein: A klinika II.

Budapest anno és most - Budapest then & now

Móra Ferenc:A fele sem tudomány-Utazás a földalatt

P. Szalay Emőke: A debreceni kerámia

Dr. Mágocsy-Dietz Sándor: A növények táplálkozása-Tekintettel a gazdasági növényekre