Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Németh Dezső: Kacagófa-Gyerekversek, mondókák

Budapest, 1993. Tinódi Klub, 36 oldal, Németh Dezső színes illusztrációival valamint ezek fekete-fehér másolatai is mellékelve a kötetbe helyezve. Kiadói papírborítóban, eredeti fólia csomagolásban, új példány.

Súly:
198 g
1200 Ft


Németh Dezső a Lant című irodalmi folyóirat főszerkesztője. Káptalantótiban született 1940-ben, szegény sorsú sokgyermekes családban. Tizenkét testvére közül ő a legfiatalabb. Anyja, Polvet Rozália, 44 éves volt a költő születésekor. „Későn születtem, /anyám arcán már /nem ragyogott / pipacslángú nyár.” Az idézet, a „Későn születtem” c. verséből való. „Pipacslángú nyár, szőke nádszálak, hold boglyája, vellára szúrt hold, kóróbanya, szélküllős kerék”, ilyen és hasonló költői kifejezések váltakoznak a versben. Érzékletesen mutatja be a falusi tájat, és a szülői házat. Első verseit még iskolás korában írta.

Általános iskoláit a Somogy megyei Nagykürtös-pusztán és a Veszprém megyei Káptalantótiban végezte. Budapesten érettségizett, a Bláthy Ottó technikum és szakiskolán szerzett oklevelet. Szakdolgozatának témája egy négycsatornás biológiai erősítő technológiai tervezése volt. Harminc évig foglalkozott elektronikai kutatás-fejlesztéssel. A Lant c. irodalmi folyóiratot 1990-ben Dr. Born Miklós ügyvéddel együtt alapították. Az alapítás célja: a perifériára szorult írók, költők műveinek közlése, a népies, népi hangvételű irodalom támogatása volt. Sok nehézség árán, néha szünetekkel, de a lap mindig kiadásra került. A kis Lant megjelenéséig, 2004-ig, negyven szám jelent meg, közel 800 oldalon.

Önálló verses kötetét 1992-ben adták ki „Ikonfal” címmel. A válogatott versek híven tükrözik a költő hitvallását. Az indító „Ikonfal” c. versében döbbenetes erővel mutatja meg a történelem és a jelenkor visszásságait: „Jön Hitler, Sztálin, Mao, stb. /Mind az ember fia, kezdődhet a földi komédia.” ; „s doktorrá avatott hullák szívéből /sugárzik a halál. / Költészetére a politikai érzékenység is jellemző. A „Sirató ének”,  „Kopanyicán” , „Kaméleonok között” című verseit 1988 és 1991 között, a rendszerváltás időszakában írta. De ide kapcsolható még az 1992-ben írt INRI c. verse is, amely az erőltetett vallásosság jellemtorzító hatását tükrözi. Költészete sokszínű. A népi hangvételű magyaros verselés ugyanúgy megtalálható alkotásai között, mint az impresszionista vagy szürrealista elemekkel átszőtt versek. /Hol van Petőfi Sándor? ; Hajnali kiáltás; Költői látomás /.

Kísérletező költő. Erre utal a „Versszimfóniák” c. ciklus. Érdekes ritmus és rímek váltakoznak az Opusculumokban. Egy szép és kétkedéssel teli szerelem lenyomatai ezek a „szimfonikus költemények”. Gyermekeknek írt verseskötetét 1993-ban „Kacagófa” címmel adták ki, amelyet saját rajzaival illusztrált. Legújabb verseskötete „Minden arcunkban” címmel jelent meg 2004-ben. A beérett költészet szép példái az itt közreadott versek. Különös figyelmet érdemelnek a Csapda, Irgalmaddal, Gondelégia c. költemények és az „Így irtok én” c. ciklus versei, amelyek a költői beleélés szép példái.


Roxanne Pulitzer: Szenvedély

Nógrádi Bence: Hogyan leszel milliomos?

Jurij Dimitrijev: Ember és állat I-II.

Hermann Broch: Vergilius halála

Rivalda 83-84-Nyolc magyar színmű

Jana Stroblova: A mezők titkai

Búvár zsebkönyvek-Csigák, kagylók

Fonyódi Tibor: Ármány éneke

Kovách Sándor-Várszegi József: A ponty horgászata (Horgászhalaink II.)

Pictura Hungarica I. - Mai magyar táblafestészet

Kulcsár-Szabó Ernő: Irodalom és hermeneutika

Debreceni bibliográfia-Alapvető irodalom a város ismeretéhez-Dedikált!

Illyés Gyula: Szíves kalauz-Útirajzok

Révai Nagy lexikona 9. kötet-Nem reprint

Papp István-Jakab László: Magyar-Finn szótár

Seemann-Catalogue: Colour reproductions

Botlik József: Ez hát a hon...

Eugenio Pucci: All Rome-The Vatican and the Sistine Chape-Angol nyelvű képesalbum

Eckhardt Sándor: Magyar-Francia szótára

Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai - Nyitra vármegye