Budapest, 2001. Édesvíz Kiadó, 322 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.
Nyomda:
Alföldi Nyomda Rt.
1490 Ft
"A „vészhelyzetben" - például megfázásokkor - keletkező nyálkahártya váladéka segít az olyan káros anyagok kiválasztásában, amelyektől a szervezet egyébként nem volna képes megszabadulni. Ezt a föladatot a baktériumok segítségével végzi el. A gabonanyákot (gabonából és vízből áll) amilóz és amilopektin alkotja, vagyis túlnyomórészt szénhidrátokból áll. Ez a nyák igen ragadós, ezért használták például a háború alatt zacskóragasztásra. Nem egykönnyen emészthető, s ezért érzékenyebb személyeknél ,,vészhelyzet"-nyálka termelődése jön létre, hogy a szervezet hamarabb megszabaduljon a gabonaterméktől.
A megkeményedett, nyúlós nyalka elsősorban a hörgőkben lelhető föl. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, először is folyékonnyá kell tenni. Folyékonyabb lesz, ha például meleg éri, többek között ezért lázasodik be az ember a megfázástól. Az illóolajokkal való bedörzsölés vagy az ágyba helyezett melegítőpalack is hasonló hatású. A nyalka föllazulását elősegítik az erős fűszerek is, amelyeket megtalálhatunk mind a nyákoldó teákban, mind a béltisztító kúrákhoz használatos kapszulákban. A nyalka ugyanis fölhalmozódhat a vastag-, illetve vékonybélben is, és viasszerűen megkeményedve akadályozza a bél egészséges működését. Keserű vagy erős fűszerek segítségével föloldhatjuk, s ballasztanyagok bevitelével kitisztíthatjuk a bélből. Erről bővebben a 18. fejezetben lesz szó.
A tej, tejtermékek, valamint minden gabonatermék különösen gyakran hagy maga után káros anyagokat, amelyeket aztán csak a nyalka tud kimozdítani és kiválasztani a szervezetből. Vagyis ezek a termékek elnyálkásítanak. "