Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve - 1981

Budapest, 1981. Mezőgazdasági Kiadó, 324 oldal, szövegközti rajzokkal illusztrálva, kiadói egészvászon-kötésben, eredeti papírborítóban, jó példány.

Kiadó:
Mezőgazdasági
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi
ISBN:
963 231 093 4
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
324
Nyelv:
magyar
Méret:
13x19cm
Állapot:
Súly:
381 g


"A jól áttekinthető és kéznél levő, formás és praktikus „fűszertartó” a modern konyha egyik nélkülözhetetlen kelléke és dekoratív színfoltja.

A mindjobban gazdagodó fűszerválaszték és igényesség is kívánja, hogy ilyennel rendelkezzünk. Nem célszerű, ha a különböző tartóedényeket és tasakokat főzés közben keresgéljük és kapkodva válogatjuk. Rendszerint nem azt találjuk és nem olyan formában (őrölve, egészben), mint ahogy szükséges.

Fűszertartót vásárolhatunk műanyagboltokban színes műanyagból. a budapesti NDK, a cseh, a lengyel és a magyar népművészeti boltokban népi motívumokkal díszítve, de porcelánból és üvegből is sokféle kivitelben árusítják. Egy-két-három rekeszes fűszertartók között válogathatunk, ahogy azt fűszerkészletünk megkívánja. Ajánlatos mindjárt a háromrekeszest választani, mert a mind jobban bővülő választék, a forgalomba kerülő új fűszerkülönlegességek elhelyezése később nem okoz majd gondot.

Egyszerű házi barkácsolással magunk is készíthetünk olyan fűszertartót, amely — ha nem is olyan elegáns mint a készen kapható — lényegesen kevesebbe kerül és megfelelő méretűre készíthetjük. Másik előnye, hogy olyan színűre festhetjük, amilyet konyhabútorunk színe megkíván, legtöbb házban található egy használaton kívüli kisebb bútordarab, amelynek fiókja erre a célra nagyon alkalmas. A külső fogós része lesz a fűszertartó alja. A fogógombot levágjuk, vagy kicsavarjuk és a lukat fakittel betömjük. Ugyancsak eltávolítjuk a negyedik (felső) oldalt, mert a fűszertartónak nincs teteje. Ha a fiók széles, akkor lekeskenyítjük. A két oldallap felső részét úgy vágjuk le, ahogy azt ízlésünk, vagy a konyhabútor stílusa megkívánja. Lehet félgömbölyű, ferde vagy egyéb hajlított, hullámos vonalú is. Ehhez igazodva adjunk formát a hátrésznek is.

A rekeszválasztókat nem hajló, megfelelő erősségű (5— 6 mm) vékony falécekből készítjük. A rekeszek köze igazodjon a fűszertartó edények méreteihez, magasságához.

A fiók oldalaira szereljük a fűszertartó rekeszlapokat, vagy a vas-és edény boltokban kapható polctartó csavarokat aszerint, mennyi rekeszt kívánunk készíteni. Ne felejtsük el a fiók alsó része mindjárt egy rakodóhelyet jelent. Minden rekesz elé 2—3 cm magas kis fenyőlécet szögezünk, ami nemcsak szebbé teszi a fűszertartót, hanem az üvegecskék sem esnek le. Ezután javítsuk ki a hibákat, ahol szükséges ragasztóval, esetleg apró szegekkel erősítsük meg a fűszertartót. Utána vegyünk elő csiszolópapírt és az egészet kívül-belül alaposan csiszoljuk le."


Krupa András: Folklór tanulmányok

Nemere István: Horogkereszt a tengereken

Lévai Anita-Potó István: A magyar királyi csendőrség története

Kulcsár Péter: Kapisztrán János

Garai Attila (szerk.): A természet ABC-je - Családi kérdezz-felelek

Sz. Kürti Katalin: Medgyessy Ferenc és Debrecen

André Malraux: Az ember sorsa

László Erika: Félelmetes fenevadak, depresszió, pánikbetegség

Janó Ákos: Kendermunkák és társasélet Szatmárban

Illyés Gyula: Tiszták

W.O. James: Bevezetés a növényélettanba

Téged hív az SS

Széchenyi Zsigmond: Ünnepnapok - Egy magyar vadász hitvallása II. rész

Stephen King: Hasznos holmik

Magyar Larousse enciklopédia 1.

Szegedi Éva: Az utolsó cserkész-Rendes Zoltán, RTL Klub, Föld bolygó

Ibos Éva: XIX-XX. századi magyar festészet - magyar, német, angol

Gordon Williamson: A hűség a becsületem

Czifferszky István: A sete bárány és a kuvasz - történetek kutyákról

Umberto Eco: Gyufalevelek