Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Sebestyén Balázs - Tóth Gábor: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?

Pilisvörösvár, 2016. Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt. 235 oldal, kiadói karton-kötésben, új könyv.

Kiadó:
Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt.
Kiadás éve:
2016
Kiadás helye:
Pilisvörösvár
Nyomda:
Kinizsi
ISBN:
978-963-8686-18-3
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
235
Nyelv:
magyar
Méret:
12.5x19.5cm
Állapot:
új
Súly:
428 g
2490 Ft


"A teljes kiőrlésű gabonák, a müzlifélék, a gyümölcsök és a nyers zöldségek mennyiségének megemelése, emellett a húsok zsírtartalmának maximálása, a szénsavas vagy cukrozott üdítők és szörpök, valamint az asztali só és cukor megvonása nem rossz kezdeményezés. Édesség önmagában ebédre nem adható a rendelet szerint, kisétkezésre is csak akkor, ha egyharmad rész gyümölcs vagy egyharmad rész tej, illetve tejtermék alkotja.
A só bevitelének megszorításával nehéz helyzetbe kerülnek a közintézmények, hiszen a felvágottak, sajtok, pékáruk, levesek, készételek - főleg a burgonyás ételek - rejtett sótartalma együttesen hamar elérheti a maximált értéket. Ez napi egyszeri étkezés esetén 2 g, napi háromszorinál 3,5 g, egész napos étkeztetés esetében 5 g sót jelent, amely értékeket 2021. szeptember 1-ig kell fokozatosan elérni. (Egyes helyeken túl gyors lehetett a csökkentés, emiatt élesnek élték meg a gyerekek és az ifjak a váltást, de a rendelet hagyott kifutási időt a só csökkentésére.)
Mivel az ételekben mind a só, mind a cukor ízfokozóként szerepelt korábban, nem csodálkozhatunk azon, hogy íztelennek érzik az ételeket a gyerekek az iskolákban. A szakácsok igyekeznek más fűszernövényekkel, hagymával és fokhagymával, zellerrel, petrezselyemzölddel és más természetes eszközökkel javítani az ízvilágot, de ennek a büdzsé is korlátot szab, és a sót egy határon túl nem lehet pótolni. Az intézmények szakácsai ezért úgy érezhetik, nem mindig kaptak —
elegendő információt a változtatas gyakorlatához, és mivel a kritikákkal közvetenül ők fognak találkozni, nem egyszerű a helyzetük lelki téren sem. A kisebb sótartalomhoz egyébként az ízlelőrendszerünk fokozatosan hozzá tudna szokni, de ehhez az otthoni étkezést is hasonlóan meg kellene reformálni. Ehelyett a tapasztalatok szerint a gyerekek egyes esetekben farkaséhesen (kiéhezve az intenzívebb, sós ízekre is) mennek haza, majd otthon belakmároznak a hazai ízekből."


Krupa András: Folklór tanulmányok

Nemere István: Horogkereszt a tengereken

Lévai Anita-Potó István: A magyar királyi csendőrség története

Kulcsár Péter: Kapisztrán János

Garai Attila (szerk.): A természet ABC-je - Családi kérdezz-felelek

Sz. Kürti Katalin: Medgyessy Ferenc és Debrecen

André Malraux: Az ember sorsa

László Erika: Félelmetes fenevadak, depresszió, pánikbetegség

Janó Ákos: Kendermunkák és társasélet Szatmárban

Illyés Gyula: Tiszták

W.O. James: Bevezetés a növényélettanba

Téged hív az SS

Széchenyi Zsigmond: Ünnepnapok - Egy magyar vadász hitvallása II. rész

Stephen King: Hasznos holmik

Magyar Larousse enciklopédia 1.

Szegedi Éva: Az utolsó cserkész-Rendes Zoltán, RTL Klub, Föld bolygó

Ibos Éva: XIX-XX. századi magyar festészet - magyar, német, angol

Gordon Williamson: A hűség a becsületem

Czifferszky István: A sete bárány és a kuvasz - történetek kutyákról

Umberto Eco: Gyufalevelek