Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Széchenyi Zsigmond: Denaturált Afrika

Budapest, 1968. Szépirodalmi Könyvkiadó, 370 oldal, fekete-fehér fényképekkel, kiadói, félvászon-kötésben, a papírborító szélén kisebb kopások, a könyv szép állapotban.

Kiadó:
Szépirodalmi
Kiadás éve:
1968
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
1.
Nyomda:
Kossuth
Kötés típus:
félvászon
Terjedelem:
370
Nyelv:
magyar
Méret:
15x20.5cm
Állapot:
jó-szép
Súly:
530 g


"Alkalmasan álló, erős faágon vetik át a zebranyakra csomózott kötelet, lelógó végét pedig a kocsi hátsó lökhárítójára erősítve, egyszerűen felhúzatják a „csalétket". Persze, nem mindig sikerül. Hol a kötél szakad el, hol az ág nem bírja a nehéz testet, reccsenve törik ketté. De az autó óvatos húzására, előbb-utóbb megmozdul a zebra, fokozatosan emelkedik magasba. Lehetőleg addig kell húzatni, hogy fáról lelógó vége, mintegy két méterre legyen a földtől. A felszabott hasú, kidöntött belű dögöt messziről megérzi az oroszlán, s mihelyt megtalálja, alája ül, és gondolkodóba esik. Már a fatetőre szállott, levegőben himbálódó zebrát is furcsállja. Azon töri fejét, miképpen is lehetne ezt a nagyon is ismerős, de szokatlan madarat valahogy megkaparintani?
Nézi-nézi, egyre nyáladzóbb gusztussal, míg csak hozzá nem próbál nyúlni. Persze nem éri el. Kénytelen hátsó lábára állni, így már közelíti, meg is szagolhatja, ami csak étvágyát fokozza. A sikertelen egyensúlyozás egyre türelmetlenebbé ingerli, kínjában fel-felugrál - hogy a zebra combjából egy-egy falatot szakítson.
A cél persze az, hogy az oroszlán minél több időt töltsön a fa alatt. Minél többet vesződjék, minél tovább lekösse a már-már keze ügyében tetsző, mégis el-elmozduló zsákmány. Lehetőleg éjszaka hosszat elszórakozzék, sőt még virradat után - a vadász megjelenésének idejében - is ott bajlódjék, törje magát a fa alatt.
Egyre éhesebben, persze.
Poolman azt állítja, gyakran látott a felakasztott csaldög alatt kimerültén és tanácstalanul gondolkodó oroszlánt, aki még mindig nem akarta elhinni, hogy képtelen elérni a feje fölé tálalt ingyenvacsorát!
Bár azt látnám már, mikor töri a fejét!
Nagyobb biztonság kedvéért - ezt egyébként hajdanában is meg szoktuk tenni - felkötés előtt még alaposan megkocsikáztat-juk a zebrát, hosszú kötélen megszánkáztatjuk, hogy az éjszaka bolyongó ragadozó orrát minél könnyebben érje dögszag, s azt nyomon követve rátalálhasson a csalétekre.

Mikor ma hajnalban végigjártuk a zebradögöket, a másodikhoz közeledve, alatta mozdulat kapja meg szememet. Na végre -gondolom könnyelműen -, mégiscsak eljött valami! Már nyútják is hátulról a puskát.
Hamarosan kiderül, csak semmirekellő hiénának kerekedett kedve zebrahúsra. Kutya módra ül a feje felett bűzölgő zebra alatt - sóváran nézi. Még csak nem is gondolkozik."


Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma

Boross Mihály: A kanálosi ház

Magyarország állatvilága-Delyné Dr. Draskovits Ágnes: Töviseslegyek

Hornyánszky Balázs-Tasi István: A természet IQ-ja

Roger Martin Du Gard: A Thibault család I-III. 1978

Pándi Pál: Első aranykorunk

John Grisham: Siralomház

Szabó István: Valahol Oroszországban...-Egy szolnoki hadifogoly első világháborús feljegyzései

Minette Walters: The Shape of Snakes

Körösvölgyi László: Dánia, a gazdag parasztok országa?

Jókai Mór: Egy magyar nábob

Állatrendszertani gyakorlatok

Szabolcs Vármegye-Szerk. Dienes István

G. Cadbury-T. Bryan: The land and the landless

Pszichodráma a gyakorlatban V. - Zseni Annamária(szerk.): Lakjuk a házat

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet - 2001.

Szepes Mária: Pszichografológia - Jellemkották

Területátszámító zsebkönyv

Krúdy Gyula: Telihold-Elbeszélések 1916-1925

A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményei