Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Szűcs István: Szabad királyi Debreczen város történelme - 1870.

I-III.(egybekötve)

A legrégibb kortól a mai időkig

Debreczen, 1871-1872. Nyomtatott a város könyvnyomdájában, csak az 1. kötet címlapját kötötték bele, 1.rész: XVI+ 320 p.+3 t. 1 lap hiány(szöveg+sajtóhibák); 2.rész: VIII.+321-655 p.+4 t.; 3.rész: VII+657-1104 p. 1 sztl. lev.+7 t.(színes)+ 1 kihajtható térkép. Korhű bordázott félbőr kötésben, a címlap és a 268-320 oldalig a lapok felső széle foxing foltos, ettől eltekintve nagyon szép, gyűjtői darab.

Ritka helytörténeti munka!!

Kiadó:
Városi Nyomda
Kiadás éve:
1871
Kiadás helye:
Debreczen
Nyomda:
Városi
Kötés típus:
félbőr
Terjedelem:
1104
Nyelv:
magyar
Méret:
17x23.5cm
Állapot:
szép
Súly:
1138 g


"E három kötetes mű, négy korszakra oszlik; a négy korszakot vezérgondolatok és Debreczen várost tárgyazó előismertetések előzik meg. Első korszak magában foglalja a város multját, legrégibb időktől a reformátiónak e városba behozataláig (1536). Második korszak tartalmazza, a reformátió bevételétől, a városnak szabad királyi rangra lett emeltetéseig (1693) terjedő eseményeit. Harmadik korszak tart 1693-dik évtől kezdve, mai időkig. Mindenik korszak két részt foglal magában. Első rész a város küléletét, második pedig a város beléletét, gazdászati, iparüzleti, kereskedelmi, társadalmi, vallási és közművelődési szempontból ábrázolja. Mindegyik rész fejezetekre, s ezek ismét szakaszokra ágaznak."

"Letették alapját a jogegyenlőségnek, felszabaditák nyűgéből a gondolat-szabadságot, a mennyiben a sajtó alá adandó müvek előzetes vizsgálatát beszüntették, s a sajtó visszaélésének fékezésére esküdtszéki intézvényt állítottak föl. Kimondották, hogy ezentúl a magyar birodalomban szabad ember, szabad föld és szabad munka léteznek. Rég érlelődtek ez eszmék az időnek méhében, s azok mint jól elkészített talajban elhintett magvak, kedvező alkalommal életre ébredtek. Maradjon ez országgyűlés éltető szellemének, Kossuth Lajosnak s vele mindazoknak, kik e nagyszerű átalakulást létre jönni segítették, neve örök emlékezetben!

Azon lényeges változások, melyek az 184 7/8-dik törvények erejénél fogva, egyéb királyi városok között Debreczennek is államelméletében előállottak, következők voltak:

1. Addigelé a városi tanács, és csak utóbbi időben a communitas által is választott s utasítással ellátott két követ küldetett volt a rendi-országgyűlésre. Az 1848-dik évi V. t.cz.-nél fogva az országgyűlésre népképviseleti választás útján 3 országos képviselő küldetése rendéltetett meg; a választói képesség a  lehető legszélesb alapra fektettetvén. Debreczen város három választó-kerületéből (Piacz- Hatvan-utczából) Komlóssy Imre, (Péterfia-Csapó-utczából) Tar Károly, (Czegléd- Varga-utczából) Fa r k a s  K á r o l y küldetének az 1848-ik évi országgyülésre képviselőkül.

2. Debreczen város addigelő, mint fent érintve volt, közigazgatási ügyekben a magyar kir. helytartótanácstól, gazdászati ügyekben pedig a magyar királyi udvari Kamarától igen függeteges állásban volt, s hatósága csakis nem nemes személyek és vagyonokra terjedett ki. Az 184 7/8-dik XXIII. t. cz. értelmében egyéb királyi városok között Debreczen is mint önálló köztörvényhatóság, közdolgainak törvényes felsőbb felügyelés alatt minden más hatóságtól függetlenül — a köztörvények szerinti igazgatására fel lett jogositva, mint törvényhatóságnak, rendőri, büntető és magánjogi tekintetben (a rendes katonaságot kivévén)"


Búvár zsebkönyvek-Vadak

Gróf Széchenyi Zsigmond: Hengergő homok-Vadászexpedíció a Lybiai sivatagban-1. kiadás!

Papp Lajos: Csodák és tragédiák életemben - Virágvasárnaptól nagypéntekig

Számvéber Norbert: Páncélos-hadviselés a budapesti csatában

Kodolányi János: Julianus barát

Orbán Balázs: A Székelyföld leírása I-II. Hasonmás kiadás

dr. Hőnich Miklós: Vadon élő állatok betegségei

Robert James Waller: A szerelem zenéi

Ernest Pickering: A brief survey of english literature

Dékány András: Jokkó visszatér

Fekete István: Téli berek

Jávorka S:Viruló természet-A növény a gyakorlatban

Elisabeth Elliot: Út a szenvedésen át

Siposné Kecskeméthy Klára-B. Kalavszky Györgyi: A Ludovika

Koltay Gábor: Velünk élő Trianon-Egy film története-DEDIKÁLT!!

Szabó Miklós: Jogbölcseleti előadások

Szepes Mária: Az álom mágiája - Tervezzük meg álmainkat

Thomas W. Hook: Jacko 1958-2009 - Michael Jackson The King of Pop

Joseph Sheridan LeFanu:Fogadó a repülő sárkányhoz

Reader's Digest-Extra kiadás, 2009