Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Turós Emil: Ízesen, gyorsan, korszerűen

Budapest, 2006. Black&White Kiadó, 274 oldal, kiadói papírborítóban, új könyv.

Kiadó:
Black&White
Kiadás éve:
2006
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kinizsi
ISBN:
963 954 477 9
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
274
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x20cm
Állapot:
új
Súly:
226 g


"Ha társaságot hívunk, inkább nyitott szendvicseket csináljunk. Ezek lehetnek friss vagy szárazon pirított kenyér- vagy zsemleszeletekre, vagy vékonyra vágott zsúrkenyérre rakott szendvicsek. Az alapot simára kikevert és gyengén megsózod vajjal kenjük meg egész vékonyán. Ezután helyezzük el rajta a kívánt anyagot ízlésesen, majd gyors, egyszerű díszítéssel fejezzük be az elkészítést. A gyors díszítőn egyik leghatásosabb módja az, ha a simára kevert vajból - amellyel megkenjük a szendvicseket - egy részt visszatartunk, és duplán fogott zsírpapírból formált zacskóba tesszük, és a végét kissé levágva, ízlés szerinti díszítést spriccelünk a már kész szendvicsre.
A halfélékkel készült szendvicsek legjobb díszítőanyagai: a főtt tojás szeletkékre vágva, a kaviár, a hering, a lazac, a ringli stb. A húsfélék díszítőanyagai: fejes saláta levele, paradicsomszeletek, ecetes uborka, főtt tojás, cékla, zöldpaprika stb, A sajtfélékkel, körített juhtúróval készült szendvicset leginkább hónapos retekkel, főtt tojással, újhagymával, vágott metélőhagymával és zöldpaprikával díszítjük.
A tálalásnál ügyeljünk, hogy a szendvicseket tetszetősen, ízüknek és színüknek megfelelően helyezzük el a tálon. A szendvicsekhez szükséges nyersanyagokat nem soroljuk fel, mert ez igen eltérő lehet, az egyéni ízléstől és a felhasznált anyagtól, illetve a rendelkezésre álló anyagi eszközöktől függően, de befolyásolja ezt a kérdést az alkalom is, melyre a szendvics készül. Meghitt családi körben, kulturált, de azért egyszerű, míg vendéglátáskor dekoratívabb szendvicset készítünk.
A sonkás szendvics lehet nyers, főtt, kötözött vagy gépsonkából. Vékonyan szeletelve rakjuk a megvajazott kenyérre, és főtt-tojás-szelettel, zöld salátalevéllel és egy kevés reszelt tormával vagy vágott aszpikkal díszítjük, így készül füstölt marha- vagy sertésnyelvvel is a szendvics, valamint a szalámis, gyulai kolbászos, krakkóis vagy párizsis szendvics is, ez utóbbiakat szeletelt ecetes uborkával, hónapos retekkel vagy zöldpaprikaszeletekkel díszítjük.
A húsos szendvicsek vékonyra szeletelt hideg sertéssülttel, borjúsülttel, angolosra sült vesepecsenyével vagy hátszínnel, valamint vagdalt hússal készülhetnek. Díszítőanyaguk többnyire a friss paradicsomszelet, zöld salátalevél, ecetes uborka és főtt-tojás-szelet.
A sajtos szendvicsen lehet trappista, ementáli, rokfort, füstölt vagy egyéb sajt szép vékonyra felszeletelve, de kitűnően felhasználhatók a különböző un. kockasajtok is, tetszetősen vágva és felrakva. Ide tartozik a körített juhtúrós, a vajas, juhtúrós-snidlinges szendvics is. Mindezeket főtt tojással, hónapos retekkel, újhagymával vagy zöldpaprika-szeletkékkel és spriccelt vajjal díszíthetjük.
Közkedveltek a halas szendvicsek. Ezek készülhetnek készen vett, hideg, főtt fogassal. A megvajazott kényéire zöld salátalevélen egy kiskanál franciasalátát helyezünk, és erre tesszük a vékonyra szeletelt halat. Ehhez hasonlóan szardíniával, füstölt lazaccal, ajókagyürüvel (ringli), heringgel, olajos tonhallal stb. is csinálhatjuk. Ezeket főtt-tojás- és citromszeletkékkel, zöld salátalevéllel, kaviárral stb. díszíthetjük."


Igali Mészáros József: A hal, a horog és az ember-1. kiadás!

John Man: Attila a barbár király

Orosz István: Hagyományok és megújulás

Erdős József: A heidelbergi káté, 1914.

Reader's Digest - Hogyan győzzük le a rákot?

Réthey-Prikkel Miklós: Az igaztörténet (Folklór és etnográfia 58.)

Szepesy László: A kromatográfia és rokon elválasztási módszerek...

Zuzana Beranová: Joy Adamson - A long safari from Opava to Kenya

Paul Roland: Helyszínelők - A bizonyítékok nyomában

A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei - A Balatonmellék palaeontológiája I.

Wass Albert: Csaba

Arany János: Toldi (trilógia)

Somogyi Vilmos-Dr. Molnár Imre: Pataky Kálmán-Hanglemezzel

Déry Attila: Belváros - Lipótváros - V. kerület-Budapest építészeti topográfia 2.

Oláh György: Három millió koldus

Liz Palika: Leben mit Bartagamen. Der ausführliche Leitfaden für die Haltung von Bartagamen,

Stephen King: Rémület a sivatagban

Molnár Gábor: Én kedves Amazóniám

Barkuti Jenő: Lemezszabási példatár

Tóth Endre: Bizalmas vallomás-Dedikált!