Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Vécsey Aurél: Hunok-Magyarok eredete és vándorlásai

Budapest, 2009. Vagabund Kiadó, 207 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Vagabund
Kiadás éve:
2009
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Fett print
ISBN:
978 963 9685 70 3
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
207
Nyelv:
magyar
Méret:
13x19.5cm
Állapot:
Súly:
178 g
990 Ft


"Egyik leggyakrabban fogyasztott hétköznapi ételük volt a kása. Kedvelt gyümölcsük az alma, körte, birs, szilva, barack, cseresznye szeder és a szőlő volt. Sokféle növényt termesztettek: használták a hagymát, a fokhagymát, a borsót, a káposztát, a tormát, a salátákat, a sárgarépát, a babot stb. Fűszernövények közül a tárkonyt, a csombort, a borsikafüvet, a lestyánt, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a borsot, a gyömbért, a köményt, az ánizst, a szurokfüvet, a kaprot, a turbolyát stb. ismerték és használták. Édesítőszerként a mézet használták. Őseink állandó szálláshelyein talpas-lábas üstökben, függeszthető agyagedényekben, bográcsban főzték ételeiket. Mivel földműveléssel is foglalkoztak, tönkölybúzát, kölest, árpát, rozst és feltételezhetően hajdinát és barna rizst is termesztettek. A gabonafélékből lepénykenyeret, tésztaféléket sütöttek a régészek által „veremházaknak" nevezett kemencékben. (A hamuban sült pogácsa tulajdonképpen péppé morzsolt és megtört rozsszemekből készült sült bodag, azaz pogácsa.) A tűz fölé tett és átizzított kőlapra öntötték a tésztát; így kapták a lepénykenyeret. Ehhez híg kásaételeket főztek szintén gabonából, de kedvelték a pörkölt gabonamagvakat is. Ám amikor úton voltak, vagy állataikkal távolabb éltek állandó szálláshelyüktől, „kővel főztek", hiszen üstjeiket és cserépedényeiket nem tudták lovon szállítani. Tűz csiholására viszont mindig volt tarsolyukban tűzszerszám (tapló és tűzkő vagy acél) - mint említettük a harcmodoruk leírásánál is. Edényként pedig bőrrtömlő, fa- vagy kéregedény, favödör vagy félbevágott lopótök szolgált. De hogy zajlott ez a kővel főzés? Eleink mindig vittek magukkal tűzifát és néhány követ, és mikor megéheztek, addig tüzeltek a kövek alatt, míg azok forróvá nem váltak. Ekkor a tüzes köveket vízbe helyezték, így készítették ételeiket."


Igali Mészáros József: A hal, a horog és az ember-1. kiadás!

John Man: Attila a barbár király

Orosz István: Hagyományok és megújulás

Erdős József: A heidelbergi káté, 1914.

Reader's Digest - Hogyan győzzük le a rákot?

Réthey-Prikkel Miklós: Az igaztörténet (Folklór és etnográfia 58.)

Szepesy László: A kromatográfia és rokon elválasztási módszerek...

Zuzana Beranová: Joy Adamson - A long safari from Opava to Kenya

Paul Roland: Helyszínelők - A bizonyítékok nyomában

A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei - A Balatonmellék palaeontológiája I.

Wass Albert: Csaba

Arany János: Toldi (trilógia)

Somogyi Vilmos-Dr. Molnár Imre: Pataky Kálmán-Hanglemezzel

Déry Attila: Belváros - Lipótváros - V. kerület-Budapest építészeti topográfia 2.

Oláh György: Három millió koldus

Liz Palika: Leben mit Bartagamen. Der ausführliche Leitfaden für die Haltung von Bartagamen,

Stephen King: Rémület a sivatagban

Molnár Gábor: Én kedves Amazóniám

Barkuti Jenő: Lemezszabási példatár

Tóth Endre: Bizalmas vallomás-Dedikált!